Ivo Lagendijk (links) en Ronald Sparreboom bonden de strijd aan om de koppositie.
Ivo Lagendijk (links) en Ronald Sparreboom bonden de strijd aan om de koppositie.

Ronald Sparreboom slaat zijn slag en is koploper

Actueel 736 keer gelezen

Oude – Tonge - In Oude-Tonge werd de 6e ronde van het schaak kampioenschap van Goeree Overflakkee gespeeld. Het winnen van hun eigen partij stond natuurlijk voorop bij de schakers maar daarnaast waren de meeste ogen gericht op het verloop van de partij tussen Ronald Sparreboom en Ivo Lagendijk. Beide schakers hadden evenveel punten en bij winst komt het kampioenschap dicht binnen handbereik.

De naaste achtervolgers hoopten natuurlijk op een remise tussen de koplopers, zodat zij bij winst dichter bij de koppositie konden komen. In het verleden hadden Ronald en Ivo al heel vaak tegen elkaar gespeeld in hun huishoudelijke competitie maar nog niet vaak tijdens de KGO. De opening in hun partij werd al vroeg gekenmerkt door een andere voortzetting van Ronald waar Ivo verrast was. In het verdere verloop van de partij kon Ronald een pion laten oprukken naar e6. Dit was volgens Ronald "killing", de stelling van Ivo werd opengebroken en kon Ivo opgeven. Ronald gaat hierdoor als enige koploper de 7e en laatste ronde in. Teleurstelling bij de achtervolgers die nu wellicht meer risico moesten nemen in hun partij om te winnen. Thijs van Dam en Daniël Mulder, die op de ranglijst allebei vlak achter de koplopers stonden speelden een spannende strijd. Daniël plaatste als eerste een aanval maar die liep door goed verdedigend werk van Thijs vast, Daniël zag dat Thijs het initiatief nam. Daniël kwam in tijdnood ellende en verloor van de verrassend goed presterende debutant. Thijs stijgt door de winst naar plaats twee. Van de sub toppers wonnen Gijsbert van Appeldoorn (ook debutant in de KGO) en Jan van Genderen. In deze ronde vielen er een paar partijen op. Er was de partij tussen twee buurmannen uit Den Bommel, Jan Donkersloot en Pieter Smith. Zou de buurt last gaan krijgen wanneer de één de ander zou verslaan? Jan en Pieter besloten hun strijd in remise te laten eindigen. Zo werd de terugreis gewoon samen ondernomen in 1 auto. Er was ook nog een partij tussen twee collega's die werkzaam zijn bij de Gemeente Goeree Overflakkee, Peter Derrez en Remon Huysmans. Bij winst van de één zou de ander dat jarenlang moeten aanhouden. Het werd een pittige strijd waarbij Remon eerst het Loperpaar had en Peter een tweetal Paarden. Iets verder in de partij had Remon nog een Loper en 3 pionnen en Peter had geen stuk meer maar 5 pionnen. Waar enkele toeschouwers dachten aan winst voor Remon werd deze partij ook remise. Geen leedvermaak tussen de collega's dus. De laatste partij die op viel was de partij tussen de twee oudste deelnemers, Piet Lesuis (94 jaar) en Kees Vis (80) De twee "ouwetjes" waren aan elkaar gewaagd en ook hier eindigde de partij in remise.

De uitslagen van ronde 6: Ronald Sparreboom - Ivo Lagendijk 1-0, Thijs van Dam - Daniël Mulder 1-0, Jan van Wieringen - Fred van Wieringen 1-0, Gijsbert van Appeldoorn - Wim van Schie 1-0,Martijn van Dam - Leon Struik 0-1, Jan van Huizen - Hans van Calmthout 0-1, Remon Huysmans - Peter Derrez ½-½, Jaap Santifort - Wim Noordermeer 1-0, Mark Lagendijk - Leo Stelloo 1-0, Koert Wijnands - Sheila de Jonge-Spiering ½-½, Jan Donkersloot - Pieter Smith ½-½, Piet Lesuis - Kees Vis ½-½.

De stand na 6 ronden: 1. R. Sparreboom 5,5 punten. 2. T. van Dam 5,0, 3. I. Lagendijk, J. van Genderen en G. van Appeldoorn 4,5, 4. D. Mulder, L. Struik en J. van Huizen, R. Huysmans, W. van Schie, P. Derrez en M. Lagendijk 3,0, 7. W. Noordermeer, B. Faber en K. Wijnands 2,5, 8. C. van Prooijen, J. Donkersloot, L. Stelloo, P. Smith, P. Lesuis, S. de Jonge-Spiering en H. Becker 2.0, 9. K. Vis 1,5, 10.P. van Waardenburg 0.

De strijd om het kampioenschap wordt in de slotronde beslist!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant