Wethouder Berend Jan Bruggeman opende de tentoonstelling onder het toeziend oog van Marlies de Kraauw van Toekomstbestendig leven op Goeree-Overflakkee.
Wethouder Berend Jan Bruggeman opende de tentoonstelling onder het toeziend oog van Marlies de Kraauw van Toekomstbestendig leven op Goeree-Overflakkee.

Expositie Slim-Langer-Thuis in bibliotheek Middelharnis geopend

Algemeen 354 keer gelezen

Middelharnis- Iedereen wil oud worden. Maar oud zijn, met al zijn beperkingen en beslommeringen is een ander verhaal. Temeer daar onze verzorgingsstaat een stapje, volgens sommigen een stap, heeft terug gedaan.

Door Henk Blanke

Je huis is je thuis, aar wil je zo lang mogelijk wilt blijven wonen. Bij het ouder worden ervaar je steeds meer zaken die niet zo gemakkelijk meer gaan. Daar zou je hulp bij kunnen gebruiken. Maar is dat wel altijd nodig?

Slimme hulpmiddelen
Een mens is een zelfstandig functionerend wezen. Dat wil je zo lang mogelijk blijven. Hulp aanvaarden voor de dingen die je niet meer, of zeer moeizaam kunt, betekent dat je over een psychologische drempel moet stappen. Je moet erkennen, dat je iets niet meer kan. En, misschien nog wel belangrijker, je wordt afhankelijk van anderen, die op onbepaalde tijden langskomen om jou hulp te bieden. Je kunt je eigen leven niet meer leiden, je hebt de regie niet meer volledig in handen.
De moderne technieken en heel slimme hulpmiddelen zorgen ervoor dat je die stap kunt uitstellen en misschien wel helemaal niet hoeft te nemen. Afgezien nog van de vraag of je, in deze tijd van bezuinigingen en personeelsschaarste wel in aanmerking komt voor hulp.
Vorige week werd in de bibliotheek van Middelharnis een expositie van hulpmiddelen geopend. Deze kunnen ervoor zorgen dat zelfstandig wonen in je eigen leefomgeving langer mogelijk en makkelijker wordt. Wethouder Berend Jan Bruggeman onthulde de panelen, waarop al deze hulpmiddelen getoond worden. Met gepaste trots, omdat dit grotendeels een eilandelijk initiatief is.
Een aantal voorbeelden: een grijppaal, een sleutelvinder, een kantelbare waterkoker, een noppenbord, een praatknop, maar ook een aankleedstok, een onderbroek- en een sokkenaantrekker. En wat dacht u van een tenenwasser of een druppelbril?
Alle hulpmiddelen zijn gecategoriseerd samengebracht in de bibliotheek van Middelharnis. Ook zijn zij te bewonderen in het Dorp van Morgen in Achthuizen.

Gezamenlijk initiatief
De tentoonstelling is tot stand gekomen door de intensieve samenwerking van verschillende partijen. De Goede Nieuwe Tijd is er één van. Deze organisatie houdt zich bezig met de vraag wat het beeld van je oude dag is en wat je daarvoor moet doen en/of aanpassen om dat te bereiken.
De tweede partner is de bibliotheek. Behalve de plek waar je boeken kunt vinden, is de bibliotheek steeds meer een maatschappelijke ontmoetingsplek geworden. Er worden vele taal- en computercursussen gegeven.
Stichting ZIJN, als derde partner, is de welzijnsorganisatie van Goeree-Overflakkee. Zij richt zich op het welzijn van alle inwoners van Goeree-Overflakkee in de meest brede zin van het woord.
Meer informatie is te vinden op de websites van de drie organisaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant