De voltallige crew van de musical Pninkeltje & Co, die door leerlingen van de RGO wordt opgevoerd.
De voltallige crew van de musical Pninkeltje & Co, die door leerlingen van de RGO wordt opgevoerd.

RGO zet musical traditie voort met 'Pinokkio & Co'

Actueel 577 keer gelezen

Middelharnis- 'Traditie 'is het gevleugelde woord in de musical Anatevka. Dit kan ook gezegd worden van de musical die de RGO ieder jaar weer voor een groot publiek ten gehore brengt.

Door Henk Blanke

Dit jaar is gekozen voor de musical Pinokkio & Co. Regisseur Jora Mohlmann heeft zich bij deze keuze laten inspireren door het jeugdtheater Hofplein. 'Maar', zo stelt hij nadrukkelijk, 'de keuze van een musical moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet humoristisch zijn en begrijpelijk voor een breed publiek'. Niet verwonderlijk. Ieder jaar wordt de musical nl. op twee middagen voor ongeveer 500 basisschoolleerlingen opgevoerd en op twee avonden voor andere belangstellenden. Die zijn altijd uitverkocht, waardoor nog eens 700 belangstellenden kunnen genieten.

Pinokkio & Co
De inhoud kort samengevat: 'Ware schoonheid zit van binnen'. Het klinkt als het begin van een mop: Pinokkio, Cyrano en een assistent-adjudant-zonder-neus komen elkaar tegen in de wachtkamer van de plastisch chirurg. Omdat ze alle drie kampen met een nasaal probleem dat een leuke relatie in de weg staat, vertellen ze elkaar hun levensverhalen. Die raken steeds meer verstrengeld met een verrassende uitkomst als gevolg…
Voorbereiding
Aan het begin van het cursusjaar krijgen alle leerlingen van de hele school en van alle niveaus en leerjaren, van brugklas tot examenklas een mailtje van Tamara Maliepaard, die de organisatie heeft, om zich in te schrijven als speler/zanger. Onder degenen die zich ingeschreven hebben worden de rollen verdeeld. Hun motivatie om deel te nemen is velerlei. Meer dan gemiddelde belangstelling voor muziek en theater is echter wel de doorslaggevende factor. Daarvoor wordt in de RGO al heel vroeg de basis gelegd in de dramalessen, die vanaf klas één worden gegeven. En dan begint het repeteren. Iedere dinsdag van 16.15 tot 18.15 uur, het hele jaar door.

Toneel spelen en zingen vormen slechts één aspect van de musical. Zonder decor, kleding, belichting en geluid komt deze niet uit de verf. Daar zijn creativiteit en praktisch handelen voor nodig. Alle benodigde rekwisieten worden door de leerlingen zelf ontworpen en gemaakt. Daarvoor zijn drie werkgroepen (kleding, decor, geluid en techniek) uit mavo 3 gerekruteerd. Iedere groep besteedt daar 24 lesuren aan tijdens de technieklessen, die daardoor een levensechte invulling krijgen.

Opvoering
En zo wordt, na urenlang repeteren, knutselen, ontwerpen, naaien, construeren, afbreken en weer opbouwen, aanvullen, discussiëren over vorm en inhoud, kortom: met veel vallen en opstaan, het gezamenlijke eindresultaat bereikt. Op 20 en 21 juni presenteren 20 spelers, achter de schermen geassisteerd door 60 leerlingen en 15 leerkrachten en vrijwilligers de musical Pinokkio & Co aan het grote publiek.
Voor de RGO is dat de zoveelste keer. Voor Sonja Mansueti de 25ste. Als oud-leerling van de RGO werd zij 25 jaar geleden gevraagd om te assisteren bij het grimeren. Zij bedacht zich geen moment, zei 'ja' en heeft zich inmiddels ontpopt tot een allrounder, die bijspringt waar nodig en eigenlijk bijna niet meer weg te denken is. Helaas zal dit toch moeten, want Pinokkio & Co is de laatste musical waar zij haar medewerking aan verleent. Een gemis voor de volgende musical die volgend jaar ongetwijfeld weer op de het programma van de RGO komt te staan.

Kaarten
De voorstellingen vinden plaats op donderdag 20 en vrijdag 21 juni in de aula van de RGO. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten, die €7,00 per stuk kosten, zijn verkrijgbaar op de volgende adressen: Keyzer Shoes & Trends Middelharnis; Dekker & van Esbroek Middelharnis; Primera Middelharnis; per e-mail: t.maliepaard@rgomiddelharnis.nl en aan de deur.
Wees er snel bij, want de ervaring leert, dat de belangstelling groot is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant