Pim in actie tijdens de wedstrijd in Bern.  Foto's: Pim van Noort
Pim in actie tijdens de wedstrijd in Bern. Foto's: Pim van Noort

Sommerdieker Pim van Noort in actie in Bern

Algemeen 1.958 keer gelezen

De naam Pim van Noort zegt je misschien niet meteen iets. Maar deze 23-jarige Sommerdieker is één van de beste motorfietstechinici van Nederland. Hij vertegenwoordigde ons land in Zwitserland.

Door Sam Fish 

In Bern vond vorige week de Bern Expo Motorfestival plaats. Dat was een beurs voor motorliefhebbers, maar ook dé plek waar de Europacup Tweewielers werd gehouden. Studenten uit diverse landen gingen naar Bern om hun land te vertegenwoordigen. Voor Nederland kwamen er vier studenten uit die allemaal studeren aan het Willem I College in Den Bosch. Eén van hen was dus Pim van Noort uit Sommelsdijk.

Pim heeft niveau 1 van de opleiding al afgerond en zit nu in zijn eerste jaar van de niveau 2 opleiding. “Met de niveau 2 opleiding ben je nog meer gespecialiseerd in de motorfietstechniek,” vertelt hij. “Er zijn in totaal drie opleidingen in Nederland, maar die in Den Bosch staat wel het beste aangeschreven. Samen met drie anderen mocht ik naar Bern voor de wedstrijd.”

De wedstrijd 
De school kijkt zelf welke leerlingen geschikt zijn voor de wedstrijd. “Samen met die drie andere leerlingen vorm je een team voor je land, maar de opdrachten voer je individueel uit. Twee van de kandidaten gaan voor de fietstechniek en twee voor de motorfietstechniek. Ik deed mee in de laatste categorie.”

Voor die categorie werden acht opdrachten uitgeschreven waarbij elk 45 punten verdiend konden worden. De opdrachten waren sleutel inlezen, koppeling vervangen, versnellingsbak in elkaar zetten en monteren, cilinderzuigerspeling meten, big end lager speling meten met plasticage, verlichting storing zoeken, componenten laadsysteem doormeten en voorvorkkering vervangen.

Lastig 
Hoewel Pim al sinds zijn vijftiende aan motoren sleutelt, was de wedstrijd geen makkie. “Het was op een beurs, dus er liepen constant mensen voorbij. Die kwamen ook meekijken op je vingers naar wat je deed. Ook stond er de hele tijd een controleur mee te kijken. En je moest de dingen echt volgens het boekje doen. Als je al jaren sleutelt, dan heb je je eigen manieren gevonden om het zo makkelijk mogelijk te doen voor jezelf. Maar hier moest je echt het boekje volgen. Dus dat is wel even schakelen. Die dingen bij elkaar maakten het heel lastig.”

Er was niemand die voor alle opdrachten het volledige aantal punten behaalde. Pim zelf belandde tijdens de wedstrijd op de tiende plaats. “Het was heel leuk, ik heb veel geleerd en ik ben weer een ervaring rijker. Ik kijk hier met een goed gevoel op terug.”

Uit de krant