Winnaar van de strandrace Ouddorp Rens Hoek, geflankeerd door Martijn Koese en Jan-David van Keulen.
Winnaar van de strandrace Ouddorp Rens Hoek, geflankeerd door Martijn Koese en Jan-David van Keulen.

Yennick Wolthuizen rijdt toptien in Strandrace van Ouddorp

Algemeen 128 keer gelezen


Ouddorp- Ward Koster heeft de RegioBeachrace van Ouddorp voor clubleden gewonnen. De Amsterdammer kreeg in de badplaats achtereenvolgens de Brabanders Teun Teulings en Sjors van Zandbeek mee op het podium. Yennick Wolthuizen uit Ouddorp finishte als achtste.

Dan Rolandus

Yennick Wolthuizen: ‘’Het was een mooie wedstrijd op een mooi vlak parkoers, niet echt technisch, maar meer een racebaan’’, sprak de Ouddorper lovend over zijn thuisstrand en zijn klassering. ‘’Maar daardoor werden de keerpunten des te belangrijker in het tactische spel. Het was goed om zo weer te kunnen racen, want alleen in België zijn er nog wedstrijden.’’ Wolthuizen houdt zich in coronatijd vooral bezig met trainen en zo af en toe een strandwedstrijd. ‘’In maart begint het duatlonseizoen. Ik kijk uit naar de run-bike-run-bike in Noordwijk over het strand en door de duinen en half april het NK duatlon. Ik hoop daar weer op niveau te zijn.’’
De organisatie van Cyclingteamflakkee was blij dat deze race mocht doorgaan, maar vanwege de heersende corona dan wel volgens de huidige RIVM-normen. De circa honderd deelnemers konden zo hun wedstrijd op een vrijwel verlaten strand afwerken. Het mooiste strand van Nederland langs de Ouddorpse Noordzeekust leek als een geplaveid tapijt zonder pluisje. Een ware racebaan waarop de mountainbikers dan ook meteen een hoog tempo aan de dag legden.

Slim
De eerste vluchters waren Jan-Frederik Finoulst, Tijl Pauwels, Bruno Beek, de gebrande thuisrijder Yennick Wolthuizen, Ronan van Zandbeek en Bas Nieuwkoop. B-rijder Rens van den Hoek uit Middelharnis zat ook in de kopgroep, maar het tempo lag iets te hoog voor hem en liet zich terugzakken naar een milder straf groepje. De samenwerking bleek in de kopgroep ook niet optimaal waardoor Sjors van Zandbeek, Sebastiaan ten Zeldam en Michiel Hillen konden aanhaken. Sjors van Zandbeek en Jan-Frederik Finoulst probeerden weg te komen, maar moesten hun vluchtpoging staken. De achtervolgende groep onder aanvoering van Bram de Waard leek ook aan te haken, maar bleef uiteindelijk steken. Op één man na en dat was Ward Koster. Hij schoot voor het ingaan van de laatste ronde als een duveltje uit een doosje langs de naar elkaar kijkende kopgroep. De vogel was gevlogen. Koster ramde door en liet de lamgeslagen en totaal verraste kopgroep achter zich. De 37-jarige Amsterdammer, die de Beachrace van Noordwijk afsloot met een zevende plaats, was blij met zijn eerste overwinning. ‘’Ik zag mijn maatje Bruno (Beek, DR) er met materiaalpech afwaaien. Ik wilde hem terugrijden naar de kopgroep, maar bij het omkijken zat alleen. Ik ben meteen doorgegaan’’, verklaarde Ward Koster zijn eerste overwinning. ‘’Maar het was vooral leuk dat deze wedstrijd weer gereden kon worden. Dat was de winst van deze dag eigenlijk nog het meest. Iedereen heeft kunnen zien dat sporten op deze manier in de buitenlucht goed mogelijk was’’, aldus de winnaar. Ronan van Zandbeek trok de sprint aan van de groep, zwenkte naar rechts en zag vervolgens zijn provinciegenoten Teun Teulings en Sjors van Zandbeek tweede en derde worden. De 21-jarige Sjors van Zandbeek was content met zijn derde plaats. ‘’Het is mijn eerste podiumplaats, maar het is nog maar januari’’, ziet de inwoner van Heeswijk-Dinther de toekomst zonnig in. ‘’Ik voelde me redelijk goed, heb het een paar keer geprobeerd. Ik zat eerst mee in de kopgroep en later heb ik het ook nog geprobeerd. In de laatste ronde reed er iemand weg, waarop ik het gat nog mede probeerde te dichten. Dat lukte niet meer. Ik ga me nu richten op de clubcompetitie, heb er veel zin in.’’

Rens van den Hoek
Rens van den Hoek (37) behaalde zijn allereerste overwinning. De mtb-er uit Middelharnis sprintte bij de B-categorie uit een groep van zeven naar de overwinning door zijn medevluchters Martijn Koeze uit Ouddorp en Jan-David van Keulen uit Stellendam voor te blijven. ‘’Ik zat eerst van voren bij de A’s, maar ik viel terug. ‘’Het strand leek wel op een biljartlaken. Met de wind mee zaten we boven de 50 km. Dat tempo lag me te hoog. We hadden of de wind vol in de rug of pal tegen. Ik zwom tussen de koplopers en de groep erachter en liet me terugzakken in de uit elkaar geslagen achtervolgingsgroep. Het groepje was uitgedund tot zeven man en daar voelde ik me prima bij. We hebben goed samengewerkt tot het einde. We kwamen ook samen aan waarop ik in de sprint net over Koeze heen kwam. Het was mijn allereerste overwinning. Is weer eens iets anders dan tweede te worden.’’

Lieke de Cock
Bij de vrouwen reed Lieke de Cock naar de overwinning. De Eindhovense, die het komende seizoen op de weg zal uitkomen voor Jan van Arckel, liet achtereenvolgens Romana Carfora uit Akersloot en ex-strandkampioene van Nederland Natalie van Gogh uit Nieuw-Vennep achter zich. ‘’Het was een lekkere overwinning. Het was eindelijk weer eens fijn om een wedstrijd te mogen rijden. Fris in de buitenlucht en alles op afstand, want er waren nauwelijks mensen op het strand.’’ Patricia Doorn uit Melissant greep met een vierde plaats net naast het podium.


Uitslag RegioBeachrace Ouddorp
Categorie A:
1. Ward Koster (Amsterdam), 2. Teun Teulings (Son en Breugel), 3. Sjors van Zandbeek (Heeswijk-Dinther), 4. Bas Nieuwkoop (Roosendaal), 5. Tijl Pauwels (Meer, B.), 6. Sebastiaan ten Zeldam (Haarlem), 7. Jan-Frederik Finoulst (Sint-Pauwels, B.), 8. Yennick Wolthuizen (Ouddorp), 9. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 10. Michiel Hillen (Vosselaar, B.).
Categorie B:
1. Rens van den Hoek (Middelharnis), 2. Martijn Koeze (Ouddorp), 3. Jan-David van Keulen (Stellendam), 4. Jeroen Vroegindewei (Sommelsdijk), 5. Peter Vlietland (Ouddorp), 6. Marco Tanis (Ouddorp), 7. Marco van Leeuwen (Hellevoetsluis), 8. Marco Snoek (Brielle), 9. Martin Luesing (Hellevoetsluis), 10. Jos Geluk (Noordwelle).
Vrouwen:
1. Lieke de Cock (Eindhoven), 2. Romana Carfora (Akersloot), 3. Natalie van Gogh (Nieuw-Vennep), 4. Patricia Doorn (Melissant), 5. Antoinette Cassée (Ouddorp).

Winnaar van de regio Beachrace: Ward Koster.
Glenn van Mierop, Ranon Vleugel en Ward Koster.
Jeroen Vroegindeweij, Romana Carfora en John Roos.
Wouter Harteveld, Bram de Waard en Jan Wouter Roos.

Uit de krant