Foto: Tim van den Broeke (862) en Maikel Peeman halverwege de wedstrijd in de boswachterij van Westenschouwen. (foto: Kees Bin)
Foto: Tim van den Broeke (862) en Maikel Peeman halverwege de wedstrijd in de boswachterij van Westenschouwen. (foto: Kees Bin) Kees Bin

Maikel Peeman triomfeert in Mosselloop Westenschouwen

ma 29 nov 2021, 14:21 Algemeen

Na de prachtige marathonmaand oktober ging de atletiekkalender over in de crossen, een mooie discipline van deze sport.

De Zeeuwse Crosscompetitie begon in Zeeuws-Vlaanderen en er werd één van de klassiekers gehouden: de Mosselloop Westenschouwen. AV Flakkee domineerde deze wedstrijd met zeges van Maikel Peeman en Laurey van den Berge.

De ruim 200 deelnemers genoten zichtbaar van een uniek stukje natuur op Schouwen. Het parcours van 8,2km bestaat uit twee ronden: de eerste lus van 3km is relatief eenvoudig met veel brede bospaden. Maar daarna begint het echte werk met veel klimwerk door het mulle zand. Zoals altijd was er ook nu een zeer sterk startveld, Zo zagen we drievoudig Kustmarathon-winnaar Tim Pleijte, Yunis Stitan, Floris Willeboordse, Tim van den Broeke. Namens AV Flakkee meldde Maikel Peeman zich aan het front. “Ik heb geen last meer van de blessure die mij deze zomer parten speelde. De trainingen gaan goed, dus ik ga ervoor!” Om 13.30u klonk het startschot.

Het tempo lag direct ontzettend hoog. Met een openingskilometer van 3.11min (19,0 p/u) was duidelijk dat de topatleten er een harde strijd van wilden maken. Na de eerste ronde van 3km was het titelverdediger Tim van den Broeke die alleen Maikel Peeman nog in zijn kielzog had. Zij aan zij gingen de koplopers over de beklimmingen. Ze gaven elkaar niets toe. Bovenop één van de laatste hellingen viel het tempo bij Van den Broeke even stil. Peeman kon door en sloeg een gaatje. Met lange, krachtige, passen werkte hij pijlsnel de afdaling af en met nog 3km te gaan leek hier de beslissing te vallen. Peeman was ontketend en won de 53e Mosselloop na 27.36min, een nieuw parcoursrecord!

Van den Broeke werd tweede in 28.13min en Willeboordse maakte het podium compleet met 28.27min. Daarmee bleef hij Pleijte voor:4e–29.10min. “Het was een prachtige strijd. Ik train ook regelmatig met deze mannen in het bos. Deze prestatie geeft goede moed voor de nationale wedstrijden”, aldus Peeman.
Eric Wolfert zat eveneens goed in de top en werd knap zevende in 30.47min. Hij was op de zware stukken weggelopen bij David Bouman (8e) en Erwin Harmes (9e). Roland Schellevis passeerde de streep na 33.54min als 21e en bleef daarmee net uit de greep van Laurey van den Berge, die met 34.20min de winst pakte bij de dames.
Op de 3km werd Zedie Joppe knap tweede in 12.13min en vader Bert Joppe finishte als zevende op de 6km in 28.18min.

Moerschanscross Hulst
Zaterdag 5 november opende de Zeeuwse Crosscompetitie met de Moerschanscross in Hulst. Zoals altijd waren er ook veel Belgische deelnemers.
Jet Joppe finishte als 9e bij de meisje B-pupillen, Lennon Grootenboer werd 22e bij de jongens B-pupillen, Karlijn Bezuijen werd knap 4e bij de meisjes A-pupillen.

Daphne Joppe eindigde op de 9e plaats bij de meisjes junioren-D en Dani IJtsma werd 25e bij de jongens junioren-D.
Bert Joppe kwam in actie op de korte cross en finishte als 12e.

Op de lange cross 9km kwam Eric Wolfert in actie namens AV Flakkee. Er werd een hoog tempo gelopen in de openingsfase en Wolfert koos zijn eigen tempo, zo rond de twaalfde plaats. Naarmate de race vorderde kregen atleten verval, maar Wolfert hield zijn tempo strak en schoof gaandeweg mooi op. Met een ouderwets sterk slot wist hij nog als vijfde te finishen na 33.17min, Yunis Stitan pakte met 30.55min de winst met een voorsprong van 20sec op Patrick de Vos.

Elderschanscross Aardenburg
Zaterdag 19 november werd de crosscompetitie voortgezet met de Elderschanscross.

Bij de jeugd waren er twee Flakkeese overwinningen, Jet Joppe won bij de meisjes B-pupillen en Karlijn Bezuijen pakte de winst bij de meisjes A-pupillen. Lennon Grootenboer werd 7e bij de jongens B-pupillen, Daphne Joppe finishte als 6e bij de meisjes D-junioren, Dani IJtsma werd 8e bij de jongens D-junioren en Zedi Joppe pakte de 5e plaats bij de jongens C-junioren.

Op de lange cross 9km was het Eric Wolfert die lang meestreed om de derde plaats met Khalid Mokhtari, David Bouman (beiden PAC R’dam) en Wouter Verstraate. In de laatste 2km moest Wolfert een gaatje laten en na 37.01min finishte hij als zesde. Patrick de Vos pakte de winst in 34.54min, Yunis Stitan volgde op 37sec.

Uit de krant