De Klokkedieven met regisseur Nelleke Tamerus. Foto: Jacquelien Wielaard
De Klokkedieven met regisseur Nelleke Tamerus. Foto: Jacquelien Wielaard

De Klokkedieven spelen Boerenbont en rode lampjes

Algemeen 911 keer gelezen

Goedereede – In maart 2020 moest de club de reeks voorstellingen abrupt staken om de bekende reden. In 2021 was er helemaal geen mogelijkheid. En ook al blijft het onzeker, in maart 2022, staan er weer acht voorstellingen op de agenda. ‘Boerenbont en rode lampjes, zo luidt de titel van een avondvullende klucht in drie bedrijven.

Door Jacquelien Wielaard

Er wordt weer wekelijks met veel plezier gerepeteerd door toneelclub De Klokkedieven. ‘We hebben het gemist,’zegt voorzitter Elbert de Jong, ‘maar nu zijn we weer vanaf september iedere donderdagavond te vinden in verenigingsgebouw Oostdam om te repeteren voor de voorstellingen in maart.’

Het toneelstuk wordt uitsluitend uitgevoerd in de podiumzaal van verenigingsgebouw Oostdam in Goedereede. Gedurende acht avonden, en één speciale seniorenmiddag, halen de spelers hun beste acteerprestaties naar boven. Daar gaat soms een beetje plankenkoorts aan vooraf. ‘Vlak voor de voorstelling en met name voor de try-out’ is het altijd even spannend,’ zeggen ze, maar eenmaal op de bühne valt die spanning al heel snel weg en maakt plaats voor heel veel speelplezier.’
Het gezelschap kan doorgaans rekenen op vele bezoekers. Per voorstelling geeft de zaal plaats aan 180 personen maar dat zal wellicht worden aangepast aan de maatregelen die op dat moment gelden.

Van 18 tot 80
De club werd opgericht in 2003 en telt zeventien leden waarvan de jongste achttien en de oudste tachtig lentes telt. Voor leden die niet zelf op het podium staan, is er genoeg te doen achter de schermen. Denk aan decorbouwers, souffleur, visagist of toneelmeester.
Het gezelschap werkt met een ingehuurde beroepsregisseur. Ten behoeve van de spelontwikkeling is dat ieder seizoen iemand anders.
Er wordt vanaf september tot en met februari iedere donderdag gerepeteerd in Oostdam, tussen half acht en half tien. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

De Klokkedieven is een amateurgezelschap maar streeft naar een professionele productie. De ledencontributie voorziet daarbij onvoldoende in de kosten. Elbert: ‘Dankzij zo’n honderd sponsors is het mogelijk om te zorgen dat alles klopt; van licht en geluid tot kostuum en decor.’

Uitgangspunt voor de keuze van een stuk is het aantal mannelijke en vrouwelijke spelers. Dit seizoen zijn er rollen weggelegd voor vier vrouwen en drie mannen. De toneeluitgeverij levert aan de hand daarvan een vijftal toneelstukken die worden beoordeeld door de leescommissie van de club. Als de keuze is gemaakt, worden er wat lokale elementen aan toegevoegd. Flakkeese namen, een vleugje dialect of iets anders dat het stuk herkenbaar maakt.

Boerenbont en rode lampjes
Het verhaal: Jans en Lena, wonen en werken bij elkaar. De zaken gaan wat minder en ze besluiten een kamer te verhuren. De flakkeese Hans, een naïeve boerenjongen, op de vlucht voor zijn verloofde en zeer bemoeizuchtige schoonmoeder, huurt de kamer. Jans en Lena maken hem wijs dat ze fysiotherapeuten zijn. Als er dan klanten komen en ook de verloofde en schoonmoeder, dan beginnen de problemen pas echt...
Het stuk is geschreven door Carl Slotboom. De regie is in handen van Nelleke Tamerus.
Spelers: Elbert de Jong, Noa Vlietland, Adri v/d Sluijs, Jacqueline ’t Mannetje, Leanne Melissant, Remo Koernap en John van Tilburg

Reserveren
Vanaf 1 december kunnen de toegangsbewijzen worden gereserveerd. Speeldata zijn 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25 en 26 maart. Kaartverkoop is dit jaar uitsluiten online via www.deklokkedieven.nl.
Op alle data, met uitzondering van 12 maart- kan, zo lang de voorraad strekt, een vip-arrangement worden bijgeboekt. Voorafgaand aan de voorstelling een diner in Oostdam en daarna gereserveerde plaatsen op één van de eerste rijen.
De voorstelling begint om 19.30 (zaal open 19.00). Zie voor actuele informatie de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant