Joost Drenthe test wethouder Berend-Jan Bruggeman op zijn kennis van Flakkeese uitdrukkingen.
Joost Drenthe test wethouder Berend-Jan Bruggeman op zijn kennis van Flakkeese uitdrukkingen.

Rijke eilandcultuur uitgedragen op Flakkeese avond

Algemeen 712 keer gelezen

Sommelsdijk- Dat de Flakkeese cultuur leeft bij de inwoners werd vorige week woensdag overduidelijk. Een vol Prieel met enthousiaste Flakeeënaars en ‘overlanders’ genoot van de Flakkeese avond. Een avond die, uiteraard, geheel in het Flakkees werd gepresenteerd door Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het Streekmuseum in Sommelsdijk.

Door Henk Blanke

Aanleiding van dit alles was de presentatie van het boek ‘Vrom Kieke’ van Joost Drenthe. Het eerste exemplaar ervan werd overhandigd aan wethouder Berend-Jan Bruggeman. ‘Vrom Kieke’ oftewel achteromkijken naar vroeger, toen Goeree-Overflakkee nog een eiland was. Spelenderwijs werden die avond de thema’s van het boek belicht. Een wandeling door de tijd, waarvan alle bezoekers van de oudste ,95 jaar, tot en met de jongste bezoeker, 16 jaar, met volle teugen van hebben genoten.

Goede doelen
Joost Drenthe is, zoals hij zelf beweert, een Middeldieker, een vleesgeworden synthese tussen iemand uit Middelharnis en Sommelsdijk. Ook al woont hij niet meer op het eiland, de warme band bleef, getuige het feit dat hij vanaf zijn vijftiende een archief heeft aangelegd met Flakkeese uitdrukkingen, woorden, gewoontes en eigenaardigheden. In ‘Je zou de lepel d’r achteran slikke’ beschreef hij al het culinaire leven van de gewone man op het eiland.
Voor Vrom Kieke zocht hij samenwerking met Cora de Boed, die vele Flakkeese verhalen en anekdotes op papier heeft gezet. Resultaat: een verrukkelijk boek waar je in blijft lezen.
Maar ook: een boek voor een goed doel. De opbrengst gaat naar twee goede doelen, nl. lesbrieven voor het basisonderwijs. Deze hebben tot doel het Flakkees dialect en de Flakkeese cultuur in stand te houden. Ook wordt er een fonds gesticht, in samenwerking met de ronde Tafel en Ladies Circle, voor kansarmen kinderen. Met het geld kunnen zij hun verjaardagsfeestje vieren in het Streekmuseum, waar drie speelse projecten zijn samengesteld.

De eilandcultuur belicht
De avond begon met het zingen van het Flakkeese volkslied, dat door velen uit volle borst werd meegezongen. Voor het eerste exemplaar van het boek moest de wethouder wel wat doen: Flakkeese uitdrukkingen verklaren. Zo kregen, met behulp van publiek, ‘Wat ben je an ‘t tuien en ‘t kwiel laopt van je kwibbe’, hun betekenis.
Cora de Boed had een prachtig waargebeurd verhaal over een 1 aprilgrap met duikers in Ouddorp.
Dat Joost Drenthe meer in zijn mars heeft dan schrijven, bewees hij bij zijn optreden als troubadour. In een aantal liedjes, zoals Jaap en Keetje, wist hij het alledaagse leven van de bevolking pakkend weer te geven.
En dan was er ook nog het draaiorgeltje ‘De Kleine Victoria’, waarvan de klanken bij binnenkomst de  bezoekers al tegemoet waren gekomen. Adrie Stolk belichtte het leven van Gerard Rasenberg, de beroemde Flakkeese bouwer van dit en nog vele andere draaiorgels en tevens componist van heel veel draaiorgelmuziek.
Het Flakkeese alfabet leverde een feest van herkenning op, evenals de foto’s van vroeger. Met het benoemen van gebruiksvoorwerpen van vroeger, onder het motto ‘wastatnoeweer’ hadden de meesten wel wat moeite.
Het sluitstuk van de avond was:

Het WK Kruukplaetjes bakken
Kruukplaetjes, het Flakkeese koekje. Er was een wedstrijd uitgeschreven voor drie manieren van bakken. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van World Master Baker Peter Bienefelt, had de hele avond nodig om de 52 inzendingen te beoordelen. Drie beoordelingscriteria werden gehanteerd, waarbij smaak drie keer, uiterlijk twee keer en prestatie één keer telden. Na rijp beraad werden de winnaars in de diverse categorieën bekend gemaakt.
Categorie volgens echt recept. Wilco van der Welle;
Categorie met eigen variatie: Jeanine Nederveen;
Categorie doe maar een eind: Christa Visser.
De prijzen werden uitgereikt door dames in klederdracht, die eerder al hun (onder)kleding uitgebreid geshowd hadden.
De organisatie kan terugkijken op een geweldig geslaagde avond waar het erfgoed van Goeree-Overflakkee gekoesterd is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant