Afbeelding

Sommerdieker doet aangifte tegen Kaag

Algemeen 2.559 keer gelezen

“Zojuist aangifte gedaan tegen minister Kaag op basis van Artikel 421 Wetboek van Strafecht (financieren van terrorisme) en verzocht om vervolging. Zeer correct geholpen door politie Middelharnis. Nu wachten op reactie OM.” Schreef Lucas Hartong 31 mei op twitter.

Deze post bleef niet onopgemerkt. Onze eilandelijke Djoeke de Haan, secretaris van de heropgerichte afdeling van D66 reageerde. Ze mailde een reactie namens D66GO dat niet het juiste wetsartikel zou zijn gebruikt, hetgeen mogelijk zal leiden tot het sneuvelen van de aangifte of terugverwijzing voor een goede onderbouwing. “Het is in ieder geval al bijzonder dat Hartong zegt dat hij op grond van art 421 Sr aangifte doet. In het hele proces verbaal staat alleen art 46 Sr en art 140a jo art 140 lid 4 Sr. Voor art 421 Sr (financieren van terrorisme) moet voldaan zijn aan opzet, verlenen van geldelijke steun, en de terroristische daden moeten worden aangetoond. Lijkt ons lastig en ver gezocht.”

Hartong gevraagd om een reactie: “Ik heb de aangifte tegen minister Kaag gedaan op basis van openbare, bekende feiten. Het is uiteraard primair aan de Tweede Kamer als controlerend orgaan van de regering om te onderzoeken of zaken fout zijn gegaan omtrent de financiële steunverlening aan Palestijnse organisaties en het is prima dat er nu een onderzoek loopt en kamervragen in deze kwestie zijn gesteld door o.a. PVV, CDA en SGP.”

Hartong vindt dat burgers aangifte mogen of zelfs moeten doen als zij vermoeden dat er sprake is van strafbaar handelen door iemand, of dat nu een collega op het werk is of een minister. “Bij mijn aangifte ben ik niet uitgegaan van wat ‘haalbaar’ of ‘kansrijk’ is, maar wat nodig is, vooral moreel gezien. Het kan niet zo zijn dat een minister belastinggeld, ook namens mij dus, uitgeeft aan zeer dubieuze doelen.”

Meerdere keren is de minister gewaarschuwd voor banden tussen de gesubsidieerde Palestijnse NGO en genoemde terreurorganisatie/leden. “Dan moet je verstandig zijn. Iedere politicus of bestuurder kan fouten maken. Je moet er echter lering uit trekken en serieuze excuses aanbieden als zaken fout zijn gelopen. De minister lijkt hiertoe niet bereid. De weg naar justitie stond open op grond van artikel 421 Wetboek van Strafrecht (financiering terreur) en internationale verdragen die steun aan terreur verbieden en strafbaar stellen.

Hartong zegt bij de politie van Middelharnis uiterst correct te woord te zijn gestaan en is geholpen bij het doen van zijn aangifte. “Ik ben geen jurist, advocaat of strafrechter. Ik ben slechts een burger die zijn burgerplicht wil doen, weet hebbend van een (mogelijk) strafbaar feit en ik heb dan ook verzocht in mijn aangifte om vervolging in te stellen op basis van gegevens die ik tot mijn beschikking had. Het is nu wachten op reactie van het OM, dat daartoe drie weken de tijd heeft.” 

Door Maria Evers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant