Wim Noordzij doet stap terug op de Bûûtenplaets.
Wim Noordzij doet stap terug op de Bûûtenplaets.

Wim Noordzij draagt stokje overBûûtenplaets komt met activiteiten

Algemeen 510 keer gelezen

Ooltgensplaat - De Bûûtenplaets, natuurspeeltuin aan de Galatheese haven neemt deze zomer afscheid van initiator en bestuurslid Wim Noordzij met een groots opgezet activiteitenprogramma. Een nieuwe fase in de geschiedenis van dit pareltje van oost-Flakkee. Een bijzonder gesprek want uw verslaggever neemt het stokje over en bevraagt Wim over de erfenis.

Door Frank/Janine

Wim vierde onlangs zijn 65e verjaardag, is een jongen van Rotterdam-zuid en vader van een groot gezin, bij de Noordzijdes is altijd nog wel plek voor nog een pleegkind. Wim heeft een achtergrond in het onderwijs en verdient zijn geld in de evenementen-industrie. Op die manier kwam hij ook met de locatie in contact. Vanuit ‘Waterpoort’ een samenwerkingsverband van drie provincies rond het Volkerak, ontdekte hij de mogelijkheden van Sluishaven.

Familiegebeuren
"Activiteiten, zoals een drijvende openluchtbioscoop trokken niet; te verstopt," aldus Wim tijdens een gesprek waarbij we ons, op een warme zomeravond, even terug trokken van een kampvuur met trommelcursus voor tieners uit het dorp. "Keuze voor de uitbater van het paviljoen was om een drie sterrenkok in te vliegen, gastronomen weten Sluiskil of Blokzijl immers ook te vinden. Of een familie-gebeuren te beginnen, gelukkig is voor het laatste gekozen."

Natura
Wim prijst de tomeloze inzet van velen, terwijl hij rondkijkt over het terrein. "De gemeente heeft de haven ontdaan van oud roest zodat er een drukbezochte trailerhelling en passantenhaven kon komen. De restauratie van het weeghuisje maakte de aanleg van camperplekken mogelijk. Wij begonnen aan een burgerinitiatief, velen hebben meegewerkt maar vooral de inzet van Imar Kleiburg was essentieel in de aanleg. Er ligt hier voor 2 ton aan infrastructuur die slechts €35.000 heeft gekost. De rest is allemaal sponsoring in natura. Ik durf dat uniek voor dit eiland te noemen. Zo ontstond deze natuurspeeltuin."

Ik breek in op zijn betoog. Ik verklaarde jullie voor gek, in diezelfde periode was ik in hartje Zuid met hetzelfde bezig; stadskinderen leren wat brandnetels en weegbree is. Maar ik ben zelf groot geworden aan de rand van de stad en was altijd slootje springen en kikkerdril zoeken. Waarom in vredesnaam een natuurspeeltuin op Flakkee?

Buiten spelen
"Vergis je niet, spelen is veranderd en kinderen worden veel beschermder opgevoed. Uit een boom vallen en je arm breken wordt niet meer beschouwd als onvermijdelijke risico van groot worden. Buiten spelen blijft essentieel voor je ontwikkeling. Destijds in de Tarwewijk, waar ik opgegroeid ben, waren er drie belangrijk; je vader, de meester en de speeltuinopa. In die zin draag ik de buutenplaets vol vertrouwen aan jou over. Als adviseur en sponsorwerver blijf ik betrokken."

Tevreden
Wim is tevreden met de stap die is gezet door het activiteiten-programma. "Het bouwen is voorbij, de bûûtenplaets moet gebruikt worden. Het programma met cultuur en sport vormt een mooie trekker. Vanwege de decentrale ligging altijd voor kinderen én hun ouders, maar met kwaliteit. Dat ellendige probleem van blauwalg in de vijver hebben we volgend jaar opgelost met een aanvoerleiding uit de polder en of de toeristische potentie verder uitgebuit gaat worden is een zaak van gemeente en ondernemers in de recreatie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant