Bij het tankstation in Oude Tonge zouden de waterstofbussen tanken, maar dat is nu van de baan (foto Jacquelien Wielaard)
Bij het tankstation in Oude Tonge zouden de waterstofbussen tanken, maar dat is nu van de baan (foto Jacquelien Wielaard)

Raad verbaasd over houding Provincie waterstoftankstation

Algemeen 482 keer gelezen

Middelharnis – De extra raadsvergadering startte vorige week met een welkomstwoord van voorzitter Ada Grootenboer aan van ziekte herstelde Jan Zwerus. Een aantal raadsleden liet helaas wegens andere afspraken verstek gaan. De PvdA toonde ‘de ware spirit’, aldus de raadsvoorzitter, door een afspraak af te zeggen zodat zij deze raadsvergadering toch online bijwoonden.

Door Dorien Kickert

Eensgezind was de raad in hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de houding van de Provincie inzake het vestigen van een waterstoftankstation in Oude Tonge. De schriftelijke vragen van SGP waren als agendapunt opgenomen om bespreking mogelijk te maken. De ommezwaai van de Provincie, die alle medewerking had toegezegd aan dit tankstation, bleek onbegrijpelijk en lokte vele vragen uit. Heeft de Provincie hun toezegging wel zwart op wit gegeven? Is de Provincie dan zo’n onbetrouwbare partner? De VVD had gedeputeerde Vermeulen (VVD) uitgenodigd voor een gesprek. ‘Een onverkwikkelijke zaak waar het laatste woord nog niet over gezegd is’. Het CDA riep alle partijen met een vertegenwoordiging in de Staten op om die op de hoogte te stellen. Wethouder Tea Both mocht uitleg geven. Er zouden 4 waterstofbussen gaan rijden, die zouden tanken in Oude Tonge. De ondernemer had een plan opgesteld, maar stopte toen een wijziging kwam. Er volgde een concessie voor 20 waterstofbussen, met opnieuw de toezegging dat deze zouden tanken in Oude Tonge. De Provincie besloot onlangs echter dat het tankstation in Heinenoord komt. Het argument van de gedeputeerde was dat de bussen vanwege de logistiek bij de remise moeten tanken. ‘Daar zijn wij niet van op de hoogte gesteld, dus dit was een onaangename verrassing’, aldus de wethouder, ‘want verwacht werd dat het tankstation in Oude Tonge kwam.’ Zij erkende dat de toezeggingen van de provincie nooit zwart op wit zijn gezet. De intentieovereenkomst Stad aardgasvrij wordt in ieder geval wel door de gedeputeerde ondertekend. ‘Het is een vervelende situatie, want nu moet je een medeoverheid aanspreken, maar ik ben zeker van plan in gesprek met de gedeputeerde te gaan. Het kan niet zijn dat we straks met lege handen staan.’ Het Waterstofconvenant, dat ook de Provincie heeft ondertekend, wordt geëvalueerd. Conexxion is verzocht om toch in Oude Tonge te tanken als de dienstregeling dat toestaat. De ondernemer wil er toch een afvulpunt realiseren, bijvoorbeeld voor groot transport. Wethouder Both juichte het idee toe dat partijen een oproep in de Staten doen.

Jaarstukken
De jaarrekening van de gemeente Goeree-Overflakkee sluit af met een positief resultaat van 2,8 mln. euro. De financiële positie is ten opzichte van 2018 verbeterd, langlopende schulden zijn gedaald, de solvabiliteit- en weerstandsratio verbeterd. De raad was niet ontevreden over dit resultaat, hoewel dit mede ontstaan was door incidentele opbrengsten. Het voorstel om 1,2 mln. in het Coronasteunfonds te storten vond bijval. Wel stelden fracties dat voor dit fonds wel duidelijke kaders moeten worden gesteld. Ook waren er vragen over het gestegen ziekteverzuim en het tekort in het sociaal domein (jeugdhulp). Wethouder Feller deelde mee dat in de volgende vergadering een voorstel komt met duidelijke kadering over voorwaarden, vormen van ondersteuning etc. van het Steunfonds en dat dit zelfs nog iets verhoogd wordt. Het budget voor het Sociaal domein wordt een grote uitdaging, zo stelde hij, niet alleen voor ons maar ook voor andere gemeenten. Het kortdurend ziekteverzuim neemt af, helaas is een aantal mensen langdurig ziek. Het voorstel van de SGP om meer informatie over diverse projecten, zoals Smart Water en Paulina.nu, voortaan mee te nemen in de P&C cyclus viel in goede aarde bij de wethouder. De jaarstukken werden vervolgens unaniem vastgesteld.

Moties
En dan stonden er nog de moties op de agenda. De motie van groep Jan Zwerus betrof het project Smart Water en diende in plaats van schriftelijke vragen. Graag wilde hij van het college weten wat de subsidie is, wat er is uitgegeven en wat de meetbare resultaten zijn. De motie viel niet goed bij de andere raadsleden, die zich vooral stoorden aan de gebruikte bewoordingen. Liever hield de raad zich bij de even tevoren gemaakte afspraak dat dit soort informatie voortaan via de P&C cyclus zou lopen. Wethouder Both zegde toe een antwoord te geven op de gestelde vragen, waarna Zwerus zijn motie introk. Dan een tweede motie van Groep Jan Zwerus, met als mede-indiener fractie Vol Vreugde, over uitbreiding van het skatepark in Middelharnis. Dit naar aanleiding van een initiatief van jongeren. Het skatepark maakt echter deel uit van een groter geheel. ‘Eerst een integraal sportbeleid’ (PvdA), ‘waarom via een motie, dit kan toch via een dorpsraad of zo’(CU), ‘voorbarig’(VVD), ‘wat is de uitkomst van het gesprek tussen de initiatiefnemers en de wethouder?’ (SGP), zo waren de reacties. Volgens wethouder Markwat vindt er zodra de achterliggende wijk gereed is een bijeenkomst plaats met alle betrokkenen en omwonenden over verdere uitbreiding en aanpassing van het skatepark. Veiligheid en verlichting worden zeker daarin meegenomen. Hierop werd de motie ingetrokken. Een wat verrassende uitkomst na stemming voor de derde motie over tijdelijke verruiming toeristisch kamperen, ingediend door VKGO, PvdA, CU en EVV. In de motie wordt voorgesteld bedrijven die extra kampeerplaatsen beschikbaar hebben de mogelijkheid te bieden tijdelijk uit te breiden met maximaal 30 eenheden tot 1 november 2020. De motie stuitte op bezwaren bij de VVD (kan precedentwerking hebben), SGP (niet nog meer toeristen aantrekken in deze coronatijd), CDA (dit wordt nu beleid voor het hele eiland om 1 ondernemer te helpen). Wethouder Markwat stelde dat de gemeente constructief meedenkt met ondernemers, maar dat deze motie in strijd is met het vorig jaar door de raad vastgestelde beleid. Dit betekent precedentwerking. Bij het uitbrengen van de stemmen bleken er 13 voor en 13 tegen te zijn. De motie komt daarom volgende keer weer op de agenda te staan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant