Monsters werden genomen uit vijf RWZI's :Oude-Tonge (foto), Ooltgensplaat, Den Bommel, Middelharnis en Goedereede.
Monsters werden genomen uit vijf RWZI's :Oude-Tonge (foto), Ooltgensplaat, Den Bommel, Middelharnis en Goedereede. Jacquelien Wielaard

Hoge concentratie speed in afvalwater Goeree-Overflakkee

Algemeen 295 keer gelezen

Middelharnis – ‘Rioolwater, spiegel van de samenleving’, zo luidt de titel van het rapport dat wateronderzoeksinstituut KWR in opdracht van de gemeente heeft gepresenteerd. Hieruit blijkt dat het gebruik van amfetamine/speed op Goeree-Overflakkee veel hoger ligt dan in vergelijkbare gemeenten.

Door Jacquelien Wielaard

‘We weten dat er op Goeree-Overflakkee drugs worden gebruikt', reageert burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. 'Maar van de uitkomst op het gebied van amfetamine ben ik wel geschrokken. Waarom is bij ons de concentratie zo veel hoger dan in andere gemeenten? Dat antwoord geeft dit onderzoek helaas nog niet. Maar ongeacht het antwoord, het is wel duidelijk dat we met prioriteit hier extra op moeten inzetten.’

Het onderzoek richtte zich op de aanwezigheid van vijf drugs in het afvalwater : methamfetamine (crystal meth), cocaïne, MDMA (xtc), cannabis en amfetamine (speed). De monsters werden genomen uit de vijf rioolwaterzuiveringsinstallaties die het eiland telt: Ooltgensplaat, Den Bommel, Oude-Tonge, Middelharnis en Goedereede, in de maanden juni en september 2019. Waarbij de installatie in Goedereede de hoogste concentraties laat zien. Kanttekening hierbij is dat er geen rekening is gehouden met de toeristen.
Bij de vier andere drugs zijn de resultaten vergelijkbaar met andere kleine gemeenten. ‘Zelfs zonder de uitschieter op het gebied van speed geeft dit onderzoek reden om onze aanpak verder te intensiveren’, zegt Bruggeman.

Vrijdagavond ging het persbericht met de onderzoeksresultaten naar buiten en dat werd door lokale en landelijke media opgepikt ‘Speedgebruik Goeree-Overflakkee vier keer hoger dan in Amsterdam' zo kopte o.a. de NOS.

Kritiek wordt geuit op het feit dat het hoge drugsgebruik op het eiland al jaren bekend is. Waarom dan nu dit onderzoek en hoe staat het met eerdere afspraken over de aanpak van dit probleem? Volgens het gemeentebestuur zijn er al vele goede initiatieven, vooral op het gebied van preventie. Maar eerder (bevolkings)onderzoek aan de hand van vragenlijsten kan subjectief zijn omdat niet zeker is of de geïnterviewden alle vragen eerlijk beantwoordden. Het KWR-onderzoek betreft een nulmeting die als waardevol uitgangspunt wordt gezien om verder mee aan de slag te gaan. Concrete plannen zijn er nog niet behalve dat de gemeente in gesprek gaat met alle partijen om te komen tot een effectievere aanpak. Een aanpak die zich zal richten op preventie, zorg en handhaving.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant