Heleen bespreekt
Heleen bespreekt "De spiegel en het licht", de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog' en 'Snelle Sam'.

Heleens boekentips voor de meimaand

Algemeen 241 keer gelezen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. Voor mei heeft zij speciale aandacht voor 'De spiegel & het licht' van Hilary Mantel, 'De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog en 'Snelle Sam – De Grand Prix' door Olav Mol.

Door Nick Ehbel

Iedere maand komen een fictie, een non-fictie en een jeugdboek aan de orde. Heleen vertelt kort de inhoud van elk boek en geeft achtergrondinformatie waar ze dat nodig vindt. 'De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog' heeft zij uitgekozen omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid vieren.

'De spiegel & het licht'
- Hilary Mantel

Heleen licht toe: "Dit boek is het laatste deel van de Cromwell trilogie. Het eerste boek was 'Wolf Hall', het tweede boek was 'Het boek Henry'."

Het gaat over Engeland, mei 1536 en Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon.

Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst.

Maar kan een natie, of individu, het verleden helemaal van zich afschudden? Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan?

De spiegel & het licht is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken. Ze smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.

'De Bosatlas van de
Tweede Wereldoorlog'

Over deze atlas vertelt Heleen: "Uitgegeven ter ere van 75 jaar vrijheid. Verleden maand hebben we het over oorlogsboeken gehad en nu sluiten we dit af met de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog. Het geeft een heel mooi beeld van vrijheid en onvrijheid in kaart en beeld. Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. Niet alleen de aanloop en de oorlogsperiode komen aan bod, maar ook de doorwerking in de politiek en maatschappij tot op de dag van vandaag."

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog vertelt hiermee op eigen kenmerkende wijze het verhaal over 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid. In compacte beeldverhalen laat de atlas de Tweede Wereldoorlog in een uniek beeldperspectief zien. Botsing van ideologieën in het interbellum, inval, collaboratie, verzet, holocaust, oorlog in Nederlands-Indië, bevrijding, dekolonisatie, Koude Oorlog, vredesmissies, Srebrenica, herdenken en vieren.

In het jaar waarin we vieren dat Nederland al 75 jaar in vrijheid leeft zijn de effecten nog steeds waarneembaar. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid in de huidige wereld en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.

Heleen concludeert: "Het is een schitterend mooi fotoboek dat ons echt wat leert!"

'Snelle Sam De Grand Prix'
– Olav Mol

Heleen vertelt: "Olav Mol is een auteur die heel veel over Formule 1 schrijft en echt de in's en out's kent. Hij is een heel bedreven Formule 1 fan. Hij heeft daarover een aantal boeken voor volwassenen geschreven en dit is zijn eerste jeugdboek."

Als Sam op tv een Nederlandse coureur zijn eerste Grand Prix ziet winnen, wil hij alles over racen weten. Zelf racen in een echte raceauto kan Sam natuurlijk nog niet, maar hij gaat wel een keer karten. Sam wil het allerliefst zijn eigen kart, maar dat vinden zijn ouders te duur. Hij gaat wel veel oefenen op zijn spelcomputer, en op vakantie doet hij zelfs mee aan een echte kartwedstrijd.

En dan komt het goede nieuws: de Grand Prix komt naar Nederland! Sam wil ernaartoe, maar hoe krijgt hij dat voor elkaar?

De Grand Prix komt dit jaar niet naar Nederland, maar volgend jaar wel.
Conclusie van Heleen: "Het is een leuk en leerzaam boek voor kinderen van 7 tot 9, zowel voor jongens als voor meisjes die van snelheid en Formule 1 houden."

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant