Er kan nog rustig worden nagedacht over de bestemming van de Eneco miljoenen (foto Dorien Kickert)
Er kan nog rustig worden nagedacht over de bestemming van de Eneco miljoenen (foto Dorien Kickert)

Wat is goede besteding Eneco miljoenen?

Algemeen 573 keer gelezen

Middelharnis – Tijdens de vorige week gehouden dialoogavond van de gemeente werd de bestemming van de 'Enecogelden' besproken. Dit bedrag, circa 50 miljoen euro, is door de gemeente ontvangen na verkoop van de Eneco-aandelen. Hoewel het om een fiks bedrag gaat, valt door deze verkoop de jaarlijkse dividenduitkering van 545.000 euro weg. Dit slaat een gat in de begroting, waarvoor een oplossing moet worden gezocht.

Via een presentatie van de heer A. van den Berg van het cluster financieel advies werden de diverse mogelijkheden aan de raadsleden en andere belangstellenden voorgelegd. Zo kan gedacht worden aan het aflossen van leningen, het dekken van afschrijvingen en het inzetten van het volledige bedrag aan nieuwe investeringen. Ook kunnen aandelen Stedin worden aangeschaft, waarmee zowel rendement verkregen wordt ter dekking van het begrotingstekort en de invloed op Stedin zou worden vergroot. Het concrete voorstel van het college is nu om 27 miljoen euro vast te zetten in een kapitaallastenreserve, waarmee in de begroting opgenomen investeringen worden gedekt en het restant toe te voegen aan een speciale reserve, waarvan in de loop van 2020/2021 wordt bezien waar dit geld het hardst nodig is.

Bij de besluitvorming hierover telt mee dat nog niet duidelijk is in hoeverre de coronacrisis invloed gaat hebben op de gemeentelijke begroting. Dit zou een van de bestedingsdoelen kunnen worden, of zelfs het rechtstreeks laten terugvloeien naar de inwoners. Hoe dit moet is echter nog niet duidelijk. De vragen en opmerkingen ontvangen tijdens de dialoogavond worden meegenomen in een voorstel dat het college ter oordeelsvorming en besluitvorming aan de gemeenteraad gaat voorleggen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant