Heleens boekentips - meer leesplezier voor jong en oud | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Aanraders zijn 'Elvis & Jones', 'Hendrik Groen - Een kleine verrassing' en 'Vier eeuwen dagelijks leven'.
Aanraders zijn 'Elvis & Jones', 'Hendrik Groen - Een kleine verrassing' en 'Vier eeuwen dagelijks leven'. (Foto: )

Heleens boekentips - meer leesplezier voor jong en oud

  •   81 keer gelezen   Actueel

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft eens in de maand tips over boeken; meestal een fictie, een non-fictie en een kinderboek. Deze keer aandacht voor het kinderboek 'Elvis & Jones' geschreven door Jeroen Koningsbrugge en Marie-Claire Witlox, een fictie 'Hendrik Groen - Een kleine verrassing' en non-fictie 'Vier eeuwen dagelijks leven' van Pepijn Reeser.

Tekst & foto: Nick Ehbel

'Elvis & Jones'
Geschreven door Jeroen van Koningsbrugge en zijn vrouw, Marie-Claire Witlox, met te gekke illustraties van Kim White. Zoals gewoonlijk begint Heleen enthousiast te vertellen over haar tip: "Elvis en Jones zijn broer en zus. Ze wonen in een oud huis in het centrum van Amsterdam. Vader is rechercheur, moeder kunstschilderes. Op een dag vinden ze op zolder in een roestig, oud doosje een brief die is geschreven door Hannah in 1967. Hanna woonde in dat huis en op de dag dat ze ging verhuizen heeft ze een speurtocht gemaakt voor de toekomstige jonge bewoners. Elvis en Jones zijn wel in voor een spannend avontuur. Zij gaan op jacht en besluiten de aanwijzingen in de brief te volgen. Maar dan moeten ze 's nachts het huis uit bij volle maan! Dat vindt Elvis wel erg spannend, maar Jones vindt het zo spannend dat ze er nerveus van wordt en wel erg vaak moet plassen. Zo begint een spannende zoektocht waarbij ze ook nog een oude misdaad tegenkomen. Die moet natuurlijk wel opgelost worden. En laat hun vader nou precies rechercheur zijn."
Samenvattend zegt Heleen: "Het is een meeslepend verhaal. Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar."

Niet alleen Heleen is enthousiast over dit boek, want ze vertelt: "Ik heb gehoord van ouders die voorlazen, dat zij het 's avonds stiekem uit lazen terwijl het kindje al sliep... Zij wilden namelijk weten hoe het verder ging!"

'Hendrik Groen – Een kleine verrassing'
Heleen vervolgt: "Dit is het derde boek van over de avonturen van Hendrik en Evert. Jet eerste boek van Hendrik Groen heet 'Pogingen iets van het leven te maken', het tweede 'Zolang er leven is'."
Over de schrijver licht Heleen toe: "Hendrik Groen is een schrijver die onder pseudoniem schrijft. De echte naam is nooit bekend gemaakt. Het schijnt van een meneer rond de zestig te zijn die in een verzorgingstehuis zit in Amsterdam."
Dan vertelt zij verder over het boek: "We maken een sprongetje terug in de tijd toen Hendrik nog zelfstandig woonde. Op zekere dag wordt zijn rust ruw verstoord als Evert bij hem aankomt met een kleine verrassing. Maar zo klein is die verrassing nou ook weer niet, want het ligt in een kinderwagen… Evert liep op straat en zag daar – zogezegd - een verlaten kinderwagen staan. Die was natuurlijk niet echt verlaten, maar de moeder was heel even weg. Evert besloot het mee te nemen. Evert zag daar wel de lol van in, maar Hendrik natuurlijk niet. Dan wordt het een zoektocht naar de moeder. Als babysitter doen ze het heel aardig, maar zo'n kleintje weer ongezien bij de ouders terug brengen blijkt niet zo eenvoudig. Dat betekent weer fantastische avonturen."

'Vier eeuwen dagelijks leven'
"Dit ontzettend leuke boek is geschreven door Pepijn Reeser en heeft als ondertitel 'van keurslijf tot caravan'", vertelt Heleen. "Het gaat over gewone mensen in Nederland en bevat ontzettend veel leuke, oude foto's. Nederland was vroeger verdeeld in allerlei kleine regio's met allemaal hun eigen tradities, eigen gebruiken, eigen dialecten, eigen kledij. Dat wordt allemaal in dit boek beschreven. Het boek is ingedeeld in drie thema's. Deel 1: de basis - het thuisfront. Deel 2: samen - de familie. Deel 3: wereld - voorbij de horizon. Het is chronologisch beschreven, met veel afbeeldingen en ontzettend veel informatie. En, niet saai! Voor volwassenen en historisch geïnteresseerde kinderen vanaf een jaar of veertien."

Heleen concludeert: "Het is een fantastisch leuk boek waarin je blijft kijken, waarin je blijft lezen. Echt zo'n heerlijk koffietafel boek dat je eigenlijk altijd weer even pakt. Een boek vol foto's met uitleg erbij."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>