Meneer en mevrouw Van Balen kregen namens de gemeente wethouder Markwat over de vloer met een bloemetje.  Foto: Sam Fish
Meneer en mevrouw Van Balen kregen namens de gemeente wethouder Markwat over de vloer met een bloemetje. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

Prachtig jubileum voor familie Van Balen

Actueel 512 keer gelezen

Bezoek van de gemeente, inclusief bloemetje en kaart, een brief van de koning en een woonkamer vol visite. Dat kan maar één ding betekenen; een huwelijksjubileum. Jan (89) en Jo (88) van Balen vierden op maandag 18 maart alweer hun 65-jarig jubileum.

Door Sam Fish

Jan en Jo zijn allebei geboren en getogen in Nieuwe-Tonge en zijn er ook nooit echt weg gegaan. Zo hebben ze samen 53 jaar aan de Kerkring gewoond en zitten ze sinds vorig jaar in de Tuinstraat. "Ik kon geen trappen meer lopen, de woonkamer was te klein voor een bed en een traplift ging ook niet lukken. We moesten daar dus wel weg," vertelt Jan. "Ik heb een prachtig uitzicht achter moeten laten, we keken uit op het landje dat ik pachtte. Maar nu kijken we uit op een kinderboerderijtje met kangoeroes en daarachter een schooltje. Dat is ook leuk, maar het was wel even wennen. Ik had het echt heel erg naar mijn zin in de Kerkring."

Werk
"Ik heb 25 jaar in de havens van Rotterdam gewerkt, maar daarvoor ook nog een aardig aantal jaren bij de bakkerij. Ik denk een jaar of tien, ik weet het niet meer. Lang in ieder geval," vertelt Jan. "Ik kon met 58 met pensioen en had toen eindelijk tijd om zelf mijn landje te onderhouden. Daar verbouwde ik onder meer uien en aardappelen. Die waren voor eigen gebruik, maar ik kreeg dat nooit allemaal alleen op met het gezin, dus we verkochten ook een groot deel. Dat vond ik altijd zo leuk om te doen. Helaas kan ik dat niet meer."

Ook Jo heeft hard gewerkt in haar tijd. "Ik ben begonnen met de huishoudschool, maar moest toen met mijn vader mee het land op," vertelt ze. "Dat heb ik best lang gedaan en daarnaast zat ik ook nog bij twee gezinnen in de huishouding."

Ontmoeting
Het moment dat de twee elkaar leerden kennen is er één waar veel oudere inwoners van Goeree-Overflakkee over mee kunnen praten. "We leerden elkaar kennen tijdens het wekelijkse stapavondje op zaterdagavond," vertelt mevrouw Van Balen. "Ik was niet meteen verliefd op hem, maar hij bleef maar achter me aan zitten. Gelukkig is het goed gekomen." Een jaar na de Watersnoodramp van '53 trouwde het stel. "We waren elkaar even verloren door de evacuatie, dat wilden we niet meer laten gebeuren."

Samen hebben ze zes prachtige kinderen op de wereld gezet, twee jongens en vier meiden. "We hebben ook al vijftien kleinkinderen en evenveel achterkleinkinderen. Ons oudste kleinkind is helaas overleden in 2003," vertelt Jo. "We zijn nu met ongeveer 45 mensen in de familie. Met die hele club gaan ze het huwelijk nog eens uitgebreid vieren bij de Wok van Zeeland."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant