Dhr. Samama neemt het tweede Goereese Beiaardboek in ontvangst van wethouder Feller.
Dhr. Samama neemt het tweede Goereese Beiaardboek in ontvangst van wethouder Feller. Foto: Jacquelein Wielaard

40 jaar beiaardklanken over Goedereede

Actueel 333 keer gelezen

Goedereede – Met een openingsconcert werd zaterdag 30 juni de ingebruikstelling van het carillon in de Catharinatoren herdacht. Veertig jaar geleden werd op initiatief van de bevolking een carillon met 37 klokken bij de twee grote geluidsklokken geplaatst. Door de uitbreidingen in 1999 en 2010 telt het instrument inmiddels 52 klokken.

Tekst en foto: Jacquelien Wielaard

Het programma begon in de Catharinatoren met een welkomstwoord door stadsbeiaardier Jan Bezuijen, gevolgd door de heer André Kastelein, voorzitter van de Stichting Goereese Gemeenschap, die vertelde over de geschiedenis van de klokken.
In 1467 begon men met de bouw van de toren. Het werk werd in 1512 voltooid. De toren heeft jarenlang dienstgedaan als lichtbaken voor de zeevarenden. Door inpoldering kwam de toren steeds verder van zee te staan zodat in 1911 de nautische functie van de toren verdween. In de Tweede Wereldoorlog werden veel klokken uit de torens gehaald en naar Duitsland getransporteerd om daar tot kanonnen en munitie te worden omgesmolten. Zo ook de Goereese klok die per schip werd afgevoerd met bestemming Duitsland. De bemanning heeft het vrachtschip echter op het IJsselmeer moedwillig laten zinken om de klokken te redden van de smeltovens. Na de oorlog zijn de klokken weer boven water gehaald, schoongemaakt en weer in de torens teruggekeerd.
In de periode 1973-1978 heeft de Rijksgebouwendienst de toren grondige gerestaureerd, en zoveel mogelijk in oorspronkelijk staat teruggebracht. Na de restauratie is een carillon geplaatst bovenin de kerktoren. Dit feestelijke moment werd bijgewoond door prinses Beatrix en prins Claus.
'Een carillon geeft klank, kleur en karakter aan een stad,'zo vatte de derde spreker de heer Jerphaas van Oosterom samen. Wethouder Feller kreeg uit handen van de heer Van Oosterom, destijds betrokken bij de feestelijkheden, het Gulden Klokkenboek uitgereikt met daarin de handtekeningen van het koninklijk paar.
Wethouder Feller nam het boek in ontvangst en overhandigde op zijn beurt Het tweede Goereese Beiaardboek uit aan de heer Samama van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Een vereniging die zich al 100 jaar inzet om beiaarden, luidklokken en torenuurwerken als belangrijk cultuurgoed te beschermen en te bewaren.
Hierna kon men achter het torenmuseum, op de luisterplaats genieten van het openingsconcert met composities voor beiaard en koper kwintet van onder andere Purcell, Bach, Mozart en Charpentier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant