Het duurt 20 tot 100 jaar voor peuken en kauwgom afgebroken zijn.
Het duurt 20 tot 100 jaar voor peuken en kauwgom afgebroken zijn.

Marias: De toekomst van de natuur -slot-

Algemeen 154 keer gelezen

Toch neemt de totale wereldbevolking nog steeds toe. Hiermee samenhangend de vraag naar voedsel, grondstoffen, energie en producten en daarmee meer vervuiling. Er moet een omkeer komen in het denken van de mensen. Wat laten wij voor onze kinderen en kleinkinderen achter? Of de verandering van het omgaan met de natuur nog op tijd komt is de vraag. Onzeker blijft ook, breken er nog oorlogen, pandemieën uit en hoe gaat het met de klimaatverandering?         

Bij de hulp aan insecten kost het weinig moeite om iets te doen. Je moet dan niet reageren als de puber die zegt dat ene blikje dat ik weggooi is toch niet erg, hij denkt dat hij alleen op de wereld is. 

En dan de weggegooide peuken en kauwgom. Het duurt 20 tot 100 jaar voor ze afgebroken zijn. Het is wel 13% van de afval. Handelen alle mensen zo dan hebben wij binnen de kortste keren een nog grotere troep in de natuur en op straat. Of een overbuurman. Dat tuintje van mij heeft zo weinig oppervlakte dat het niet uitmaakt dat ik het betegel. Hij denkt er niet bij na dat alle tuintjes in Nederland bij elkaar een oppervlakte hebben van de provincie Utrecht. In Nederland verspillen wij 34 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar, goed voor zo’n 120 euro per persoon. Alle huishoudens bij elkaar gooien zo 590 miljoen kilo eten per jaar weg.

Wat gebeurt er de komende jaren?
Luisteren regeringen, ondernemers en burgers naar de waarschuwingen van wetenschappers en deskundigen? Of blijft het er bij zoals een dominee zegt: “Zondags als ik mijn gemeente vertel hoe zij moeten leven zijn ze het helemaal met mij eens. Alleen in de week handelen ze er niet naar.”

Het zojuist verschenen rapport van het VN-milieubureau Unep heeft berekend dat in de komende tien jaar landen van plan zijn ruim twee keer zoveel olie, aardgas en steenkool te winnen, als toelaatbaar is om de Parijse doelen te bereiken. Sterker nog. In de jaren tot 2040 dreigt, door de productie van fossiele energie, de opwarming van de aarde boven de gevaarlijke grens van 2 graden uit te stijgen.
Provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties, boeren en particulieren proberen stapsgewijs in het beheer van hun water en gronden de biodiversiteit in het landschap te verhogen. Denk aan boeren op ons eiland die overgeschakeld zijn op een ander soort teelt. De gemeente heeft de pacht van de grond in de van Pallandpolder gegund aan innovatieve landbouwers. De heer Mosselman van Bio-Jovira is met zijn strokenteelt als voorbeeldboer al tweemaal in het programma Zembla geweest. De gemeente spuit niet meer met roundup. Het Waterschap is begonnen met een ander maaibeleid. Enkele inwoners halen voorzichtig een tegel weg en zetten daar planten voor in de plaats.
Om klimaatverandering tegen te gaan zullen er grotere stappen moeten worden gezet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant