Afbeelding

Leo Blok: Foto van vroeger

Algemeen 180 keer gelezen

Deze foto werd gemaakt in 1954, toen ik 5 jaar was en nog in Middelharnis woonde aan de Prins Bernhardlaan. Een mooie prentbriefkaart gemaakt voor de toeristen die toen al Ouddorp bezochten.

Er zijn historici die geloven dat Ouddorp al in het jaar 900 is ontstaan, waar of niet, in elk geval is Ouddorp het oudste dorp op Goeree Overflakkee. Ondanks de populariteit bij toeristen uit heel Europa is Ouddorp nog steeds een zeer kerkelijk dorp, maar tegelijkertijd ook hét uitgaanscentrum van Goeree-Overflakkee. Dit leidt tot tegenstellingen. Bij voorbeeld bij het aansluiten op de waterleiding. Op het eiland stond een groot deel van de bevolking nogal afwijzend tegenover de waterleiding. De één had bedenkingen van principiële aard, de ander van financiële aard. De belangrijkste bezwaren waren wel: de verplichte aansluiting en dat er voor leidingwater betaald moest worden; het regenwater was toch gratis? Bij een bepaalde groep mensen speelden ook godsdienstige redenen een rol Toen in 1934 bijna heel Flakkee was aangesloten op de waterleiding duurde het in Ouddorp nog tot het eind van de vijftiger jaren voor men daar instemde. Toen deze foto werd gemaakt hadden de Ouddorpers dus geen waterleiding. in 2012 en 2018 werd Ouddorp door de lezers van het Algemeen Dagblad gekozen tot de beste badplaats van Nederland. Een prachtig duingebied en een al even mooi Noordzeestrand Een belangrijke ontwikkeling in het dorp is het massaal wegtrekken van jeugd. De gemiddelde gezinsgrootte is groot, terwijl er de laatste 10 jaar nauwelijks is gebouwd. Dit resulteert in een grote vraag en weinig aanbod, waardoor de huizenprijzen veel hoger liggen dan in de omliggende dorpen. Het aandeel huurwoningen is laag (minder dan 10%), zodat hiervoor een wachtlijst bestaat van honderden jongeren.
met dank aan historicus Jan Both

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of verhalen/foto’s met ons wil delen kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij regelen de rest..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant