Muzikale duizendpoot Els van de Wetering. (foto Tamara de Groot-Verweij, My Ojective)
Muzikale duizendpoot Els van de Wetering. (foto Tamara de Groot-Verweij, My Ojective) MyObjective

Corona en muziek beoefenen zijn moeilijk te combineren

Algemeen 789 keer gelezen

Sommelsdijk- Actief muziek beoefenen stimuleert en brengt positieve gevoelens in de mensen teweeg. Helaas is de afgelopen negen maanden deze kunstvorm nauwelijks nog mogelijk geweest.
Els van de Wetering is iemand die daar in alle toonaarden over mee kan praten. Hieronder een interview met haar.

Hoe kan je je dagelijkse werk beschrijven?
Ik ben eigenaar van Muziekburo What Els! Zelfstandig ondernemer dus. Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Zo geef ik muziekles vanuit huis: zang en piano. Ik zing in diverse bands, in een trio met nog twee zangeressen ‘Sing it! Sisters!’, ben zangeres in een popcoverband Watch Els en speel in een duo genaamd Silky Sound. Tevens ben ik dirigente van 2 popkoren t.w. Popkoor The Blues Stocking Singers en Popkoor Roll Around. Hier stuur ik ook de begeleidende combo’s aan.

Wat komt daar allemaal bij kijken?
Naast alle repetities en voorbereidingen die bovengenoemde taken met zich meebrengen, treed ik met al deze formaties op en organiseren we zelf ook de nodige concerten. Ook organiseer ik muziekreizen. Met het dameskoor heb ik een reis naar Spanje georganiseerd, waarbij we een optreden zouden verzorgen en ikzelf zou de ochtenden invullen met workshops zangtechnieken. Afgelopen november had ik een muziekreis georganiseerd naar Gambia. Met een groep een week naar het Afrikaanse land met (Afrikaanse) workshops zang, maar ook aandacht voor dans, djembé en ruimte om een safari te maken.

En toen kwam Corona. Wat waren de gevolgen voor al je muzikale activiteiten?
Alles leek stil te komen staan. De repetities voor de koren konden geen doorgang meer vinden, de privélessen konden niet meer doorgaan zoals ik het altijd had gedaan. En last but not least alle optredens die gepland stonden gingen niet door. Met andere woorden, ik kon eigenlijk mijn werk niet meer uitvoeren, alles hield op.

Je bent heel gedreven. Wat heb je zoal gedaan om toch zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan?
Corona kwam en ineens moest ik alles aanpassen. Allereerst kon de zangreis die in maart zou gaan plaatsvinden niet doorgaan, dat gaf veel onrust, moest het omzetten naar een andere periode. Verder moest ik alles aanpassen, zoals de koorrepetities gaan invullen d.m.v. zoom. Ik had daar totaal geen ervaring mee, dus het was een hele uitzoekerij om dit goed te organiseren. De eerste tijd ging dit best goed, de leden waren enthousiast, maar na verloop van tijd was iedereen een beetje schermmoe. Uiteindelijk stopten de repetities van één koor helemaal. Met het andere koor heb ik nog wel wat live repetities kunnen doen, maar in de praktijk durfde slechts een beperkt aantal mensen bijeen te komen in een groep. Die periode hebben we geprobeerd om met FB Live stream te werken, dat was net een beetje op orde en toen kwam de volgende lockdown.

Je geeft ook aan individuele personen muziekles. Is daar nog een mogelijkheid voor geweest?
De privé lessen heb ik zoveel mogelijk via WhatsApp bellen door kunnen laten gaan, maar dit werkte niet voor iedereen. Bijvoorbeeld bij de jongste leerlingen was dit een probleem.

De decembermaand is van oudsher een maand waar muziek de boventoon voert. Welke optredens heb je zoal moeten afzeggen?
Alle kerstconcerten konden niet doorgaan, normaal gesproken zijn dat er toch wel een stuk of 10, dit jaar waren er natuurlijk al niet veel meer gepland, omdat we toen al negen maanden met Corona te maken hadden.

Heb je alternatieven gevonden?
Ik heb met het trio en het duo nog wel een paar optredens kunnen verzorgen, omdat het met een paar mensen makkelijker is om afstand te houden. Maar sinds de laatste lockdown mag er helemaal niet meer gezongen worden, dus dan houdt het eigenlijk helemaal op. Op vrijwillige basis hebben we nog een aantal keren gezongen voor verzorgingstehuizen.

Wat verwacht je van de nabije toekomst op jouw specifieke vakgebied?
Helaas vrees ik, dat dit nog wel enige tijd gaat duren. Zeker het werken met groepen zal een probleem blijven, maar ook het verzorgen van optredens zal lastig blijven, omdat je dan weer voor grote groepen staat, dus ik vrees dat we hier voorlopig nog niet vanaf zijn.

Broed je nog op mogelijkheden om, zodra de maatregelen wat versoepeld worden, weer wat activiteiten te ontplooien?
Altijd! Ik probeer altijd binnen de mogelijkheden te denken, dus te kijken naar wat er wel kan en niet wat er niet meer kan.

Wat wil je zelf nog toevoegen?
Als ik terugkijk op de afgelopen maanden, heb ik ontzettend mijn best gedaan om alles zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. Echter steeds als ik iets had bedacht en we net een beetje daarop waren ingesteld, kwamen er weer nieuwe regels. Het was ook niet altijd even duidelijk wat er wel en niet mocht. Het zingen, zeker in groepsverband, zat in het verdomhoekje, terwijl er relatief heel weinig besmettingen waren, juist omdat iedereen zich ontzettend goed aan de regels hield. Het is lastig om uit te leggen dat je wel met 300 man in een vliegtuig mag zitten, maar niet met 20 mensen in een goed geventileerde ruimte mag repeteren. Hopelijk krijgen we snel meer inzichten en natuurlijk een goed vaccin! Wat dat betreft richt ik mij weer op 2021. Het kan alleen maar beter worden. Toch heeft 2020 ons ook een hoop gebracht, veel rust en nieuwe inzichten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant