Frouke Bienefelt met haar gedichtenbundel in haar tuin. (Foto: Cora de Boed)
Frouke Bienefelt met haar gedichtenbundel in haar tuin. (Foto: Cora de Boed)

75 gedichten sieren bundel Frouke Bienefelt

Algemeen 745 keer gelezen

Ouddorp - “Op zoek naar mezelf en onderdak voor mijn woorden werd het weemoedig verlangen vervuld met de klanken van mijn gevoel, mijn innerlijke kracht.” Dat is Frouke Bienefelt ten voeten uit. Zij benoemt deze zin in haar gloednieuwe gedichtenbundel ‘Moedig op zoek’, geschreven in een prachtig handschrift. Want dat doet Frouke met alles in haar leven: Moed verzamelen om iets aan te pakken, moed vergaren om iets nieuws te beginnen, een nieuw gedicht met een betekenis, dat vooral. Dat iedereen uitnodigt om te gaan lezen!

Door Cora de Boed

Woorden hebben altijd een betekenis. Zeker als je over bepaalde gebeurtenissen in het land of in eigen regio schrijft, kan dat mensen raken die het tot zich nemen. Opvallend in haar bundel zijn de lieve woorden voor haar man Bram, die geduldig naar haar gedichten luisterde die bestemd waren voor deze uitgave. Hij is bijzonder trots op Frouke en haar schrijftalent en laat dat in alles merken.

Het was rond haar 75ste verjaardag dat het corona virus toesloeg en iedereen besefte hoe ernstig de situatie werd en nog steeds is. Al voor de crisis was Frouke bezig met de bundel met daarin haar 75 gedichten. Het lag in de bedoeling dit feit feestelijk te presenteren. Helaas kan daar nu geen sprake van zijn. Er wordt op een bepaald moment in besloten kring aandacht aan geschonken. Frouke benadrukt dat de verkoop bij Bruna in haar woonplaats Ouddorp ligt. Dat zal ergens verderop in juni zijn.

“Het is geweldig dat Bruna de bundel gratis gaat verkopen, waardoor de totale opbrengst naar zorginstelling De Vliedberg gaat!” Hiermee bedoelt Frouke dat Bruna niets aan de verkoop verdient. Ze leeft mee met de mensen die zorgen voor de bewoners van De Vliedberg en de inzet die zij geven in deze heftige tijd. Bovendien bewondert zij Niels Snoek van De Reizende Dichters. Hij gaf Frouke het laatste zetje samen deze bundel te creëren.

Ontroerende woorden
De zee ligt Frouke na aan het hart. “Je wint altijd zee, al kennen we veel van jouw geheimen. We kunnen nooit jouw grootsheid bevatten.” Frouke schrijft ook over het Laantje van Middelharnis met daarbij het schilderij van Meindert Hobbema, de Watersnoodramp van 1953, Morgenstimmung van de Noorse componist Edvard Grieg, het gedicht Naar het licht waarmee Frouke de cultuurprijs 2018 won. In het juryrapport wordt vermeld dat het een gewoon strandtafereeltje lijkt, maar beetje bij beetje ontvouwt zich de gruwelijke werkelijkheid van de zinnen. Ook zijn er gedichten in dialect waar te nemen zoals ‘Straelend striekt ‘t licht de hoagten’. Een plekje in haar hart heeft Frouke voor Korina Molesteeg die haar hielp meedenken hoe de bundel eruit zou gaan zien. Het is een juweeltje met een sierlijke F erop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant