Afbeelding

Stoomwolken vanaf 't spoor in Ouddorp; RTM opent Rijseizoen 2018

Actueel 279 keer gelezen

Krakend en piepend wordt de winterstop in de eerste meters ongedaan gemaakt. De kolen branden weer, de stoomwolken zijn te zien en de olie smeert de locomotief. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) opent traditioneel op tweede paasdag het nieuwe rijseizoen.

De tram vertrekt vanaf de RTM-Remise, G.C. Schellingerweg 2 (op de Punt) in Ouddorp. Het belooft een rit terug in de tijd te worden, want de RTM reed vanaf 1878 al en het rijtuig waarin je komt te zitten bevat alle details van vroeger. Lampen, de banken en de conducteur die je kaartje knipt. Alles voelt als toen de RTM in bedrijf was. 

Ruim een halve eeuw was de RTM de belangrijkste vervoerder op de Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland. Het bedrijf had een eigen veerdienst en 235 kilometer aan spoor. Van Burgh-Haamstede naar Rotterdam-Zuid ging in vijf en een half uur en dat was toen snel. Na de Watersnoodramp verloor de RTM z'n belangrijke positie, want de Deltawerken maakten het netwerk van spoorlijnen en veerdiensten overbodig. De RTM werd omgevormd tot een busmaatschappij, die het tot eind jaren '70 volhield. Daarna kwam er honderd jaar na de oprichting door een fusie een einde aan de RTM.

Maar, dus gelukkig niet helemaal, want in Ouddorp leeft de rijke historie nog voort. Het RTM-museum laat die geschiedenis zien en de stoom- en dieseltrams die er nog zijn laten je die geschiedenis beleven. Om te zorgen dat alle trams vandaag de dag nog kunnen rijden zijn er bij de RTM  vrijwilligers in touw. De betrokkenheid is groot, omdat sommigen hiervan als conducteur of machinist echt bij de RTM gewerkt hebben toen die nog bestond. Op de opening van rijseizoen 2018 zijn ze aanwezig en delen ze hun kennis en herinneringen.

Het trammuseum is op tweede paasdag van 10.30 u. tot 17.00 u. geopend. De eerste tram vertrekt om 11.45 u., de tweede om 13.30 u. en de laatste om 15.30 u. De tram van 13.30 u. sluit aan op de rondvaartboot, die een twee uur durende rondvaart verzorgd op het Grevelingenmeer. Uiteraard worden de passagiers weer met de tram teruggebracht.

Het volledige programma ziet u op de RTM-website: www.rtm-ouddorp.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant