Saskia schrijft tijdens de presentatie in Middelharnis voor iedereen een berichtje in het boek terwijl Jan-Willem een unieke tekening maakt.  Foto: Sam Fish
Saskia schrijft tijdens de presentatie in Middelharnis voor iedereen een berichtje in het boek terwijl Jan-Willem een unieke tekening maakt. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Schrijfster Saskia Maaskant komt met prentenboek over ‘Zeeuwminnetje’

Algemeen 245 keer gelezen

Saskia Maaskant kennen we van haar boeken Dromer, Kieuw, Meerminnen verdrinken niet en Bijna iedereen heeft kanker. Maar nu is ze een nieuwe weg ingeslagen.

Door Sam Fish 

Haar nieuwste publicatie is een boekje. Een prentenboekje om precies te zijn, maar niet een prentenboek speciaal voor kinderen. “Een prentenboek hoeft ook niet exclusief voor kinderen te zijn”, vindt ook Saskia. “Er zijn de laatste jaren steeds meer prentenboeken die leuk zijn voor kinderen van 2 tot 102. En dat geldt ook voor mijn nieuwe boek.” Haar nieuwe boek heet ‘Zeeuwminnetje’ en is een samenwerking met kunstenaar Jan-Willem Hament.

Zeeuwminnetje is zoals de Zeeuwen: een beetje stoer, spannend en lief tegelijk. Maar ze is geen sprookje, want daar is ze te nuchter voor.

Samenwerking 
“Jan-Willem heeft in Wemeldinge een atelier met een torentje. Het wordt ook wel het zeemeerminhuisje genoemd, omdat het uitkijkt op een kunstwerk van een zeemeermin. Hij tekent daar ook heel veel zeemeerminnen”, vertelt Saskia. “En toen ik bij hem op bezoek was zag ik een atelier voor zeemeerminnen. Meteen voelde ik het verhaal van Zeeuwminnetje opborrelen en dat was het. We hadden meteen een klik en daarna ging het heel snel.”

Het boek ontstond al in november 2020 en in januari 2021 was het al helemaal klaar. “Maar toen kwam er een gigantische lockdown en moest alles dicht, ook de boekhandels. Dus als we toen hadden gepubliceerd, konden we er niets mee doen. Uitgeverij Het Paard van Troje vond dat ook geen goed idee en dus hebben we gewacht. Maar toen de lockdown klaar was kreeg ik de diagnose lymfeklierkanker. In dat hele traject heb ik nog het boek ‘Bijna iedereen heeft kanker’ geschreven en uitgebracht in november 2022. Het herstel duurt heel lang en ik heb een heftig jaar achter de rug. Maar in september zei de uitgever ‘We gaan ervoor’ en nu is hij er.”

Publicatie
Op zaterdag 16 maart kwam het boek uit in Zeeland en op zaterdag 23 maart was de presentatie in Middelharnis. “Het is echt een Zeeuws boekje, maar er zijn genoeg mensen hier die zich verbonden voelen met Zeeland, de geschiedenis en de cultuur. Ook is Heleen van Boekhandel Dekker & Van Esbroek van origine een Zeeuwse én fan van Jan-Willem, dus zij was meteen enthousiast. En daarbij heb ik ook hier een aardige schare volgers die het boek willen lezen. En dus was het een makkelijk besluit om ook hier een presentatie te houden voor Zeeuwminnetje. Het is een boek voor elke Zeeuw, Zeelandliefhebber en zeemeerminfan.”

“Ik ben al fan sinds Leuntje en Marien”, vertelt Heleen voorafgaand aan de presentatie. “Dat is denk ik wel het bekendste werk van Hament, gebaseerd op zijn grootouders. En Saskia komt hier natuurlijk altijd, dus toen ik van dit boek hoorde wist ik dat we hier een presentatie moesten houden.”

Ook kunstenaar Jan-Willem Hament was erbij in Middelharnis. Hij maakte voor iedereen een unieke prent voorin het boekje. “De zeemeermin is een mythe die echt bij Zeeland past. En als je dan iemand tegenkomt die net zo verzot is op zeemeerminnen als jijzelf, dan ontstaat er meteen een band. En een zeemeermin met een Zeeuwskapje vraagt gewoon om een eigen verhaal, dat vond Saskia ook. Die samenwerking is dan ook heel fijn verlopen. Er is echt een vriendschap ontstaan”, aldus Hament.

Bestellen
Natuurlijk is het boek op verschillende plekken in Zeeland te krijgen, maar ook Boekhandel Dekker & Van Esbroek heeft een voorraad liggen. Ben je niet in de gelegenheid om daar een boekje te halen? Dan is het ook te bestellen op www.saskiamaaskant.nl/zeeuwminnetje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant