Ton Korteweg en Thea de Vos op het bordes van het oude raadhuis van Ooltgensplaat vlak voor de start van de 33ste Omloop.
Ton Korteweg en Thea de Vos op het bordes van het oude raadhuis van Ooltgensplaat vlak voor de start van de 33ste Omloop.

Ook de 33ste Omloop is een groot succes geworden

Algemeen 2.179 keer gelezen

Ooltgensplaat- Vrijdag 26 augustus, de laatste vrijdag van de maand, om 19.00 uur precies. Op de trappen van het oude raadhuis van Ooltgensplaat schiet, of beter gezegd, fluit Thea de Vos de 26 deelnemers van de 33ste Omloop weg.

Door Henk Blanke

Drijvende kracht achter deze Omloop is Ton Korteweg, medeorganisator van de Waterpoortloop. Hij, en een klein aantal fanatieke lange afstandslopers, hadden ook in coronatijd, dus in 2020 en 2021 op eigen houtje de Omloop tot een goed einde gebracht. Nummer 33 was dus voor hen aan de beurt. In zijn openingstoespraakje sprak Ton de hoop uit, dat de organisatoren van de grote Omloop en die van de Waterpoortloop de koppen bij elkaar gaan steken. Beide organisaties zouden dan aan de basis kunnen staan van een ouderwetse Omloop volgend jaar. Uiteraard met de start in Ooltgensplaat.

Terugblik
Thea de Vos was de enige vrouw, die de eerste Omloop met succes uitliep. Samen met vijf mannen werd het bravourestukje achter de bar van de tennisvereniging bedacht. Het bleef niet bij woorden alleen. Nee, die werden omgezet in daden.
De eerste Omloop startte in augustus, 1991. Vroeg in de ochtend gingen de zes avonturiers van start. Behalve wat noodzakelijke spullen voor onderweg, hadden zij ook een bos sleutels bij zich. Dit om de hekken op de dijken te openen en daarna weer te sluiten. Dan kon geen schaap ontsnappen.
Het weer was slecht en koud. Afzien geblazen dus. Maar ze sleepten elkaar er doorheen. Met de eigenaar van de supermarkt in Oude-Tonge, Henk Both, was afgesproken dat hij hen van etenswaren zou voorzien. Daarvoor bellen kon alleen door gebruik te maken van de gastvrijheid van bewoners langs de route. De mobiele telefoon bestond immers nog niet.
Het plaatselijke muziekkorps had het plan opgevat hen met muziek in Ooltgensplaat binnen te halen. Daarvoor moesten de zes anderhalf uur op Sluishaven wachten. De muziek was namelijk nog niet compleet. Maar de zes haalden het glorieus. Een ervaring voor het leven!

De 33ste Omloop
Aan de start was gezelligheid troef. Lopers, supporters, belangstellenden en de muziek van de band ‘Ongeregeld’ zorgden voor een typische omloopsfeer. 24 deelnemers hadden ingeschreven voor de 110 kilometer. Twee vonden de 80 welletjes. Drie mobiele verzorgingsposten ondersteunden de lopers. Tot Sommelsdijk bleef het een redelijk homogene groep. Daarna viel het veld uiteen in drie groepen. Ieder met zijn eigen looptempo. De omstandigheden waren redelijk, maar als de zon doorkwam was het eigenlijk iets te warm. Het strand leverde wel problemen op. Daar was het afzien. Het was vloed. Daardoor bleef er slechts een smalle strook over om op te lopen. En die bestond hoofdzakelijk uit mul zand. Pittig dus.
Zaterdagmiddag rond 14.00 uur bereikten de eerste drie lopers de finish in Ooltgensplaat. De laatste loper kon rond 17.30 uur de wandelschoenen uittrekken. Binnen de tijd dus. Helaas waren er twee uitvallers.

Vervolg
Langs de route waren de reacties verbaasd, maar onverdeeld enthousiast. Er waren zelfs mensen die zich als potentiële organisatoren aanmeldden.
Ton Korteweg: ‘Het was geweldig! Hopelijk geeft dit initiatief een boost, waardoor de organisatoren van de Omloop en van de Waterpoortloop om de tafel gaan zitten. Dan kunnen zij gezamenlijk zorgen voor de organisatie van de 34ste Omloop in augustus 2023!!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant