Afbeelding

Samen spelen op de Bûûtenplaets

Algemeen 288 keer gelezen

Op woensdag 21 oktober sluit natuurspeeltuin de Bûûtenplaets het activiteitenseizoen 2020 af met het theater van de lachende zon. Ook hier spelen coronabeperkingen parten. ‘In dit speciale geval geen handicap, als je weet wat we voor ogen hebben’. De Bûûtenplaets bericht over de plannen voor de natuurspeeltuin in 2021 en verder.

‘Vier jaar is hard gewerkt aan de aanleg; tijd om de unieke plek onder de aandacht te brengen. De speeltuin bedacht een activiteitenprogramma voor kinderen én hun ouders. De impuls voor de Sluishaven als toeristische hotspot van oostelijk Flakkee werd door de gemeente ondersteund. Wegens corona een vertraagde start maar ondanks de beperkingen werd het een geslaagd seizoen,’ meldt de Bûûtenplaets, ‘zo deed de dorpsraad de zomervakantieactiviteiten. Door de ouders te amuseren tijdens zondagmiddagconcerten konden kinderen spelen zonder op de klok gekeken werd. Computergamen, gecombineerd met buiten spelen, bleek een groot succes’. De Bûûtenplaets hoopt op evenveel medewerking volgend seizoen. De beheergroep gaat nu aan de slag, onder andere met de verbetering van de waterkwaliteit van de spettervijver.

Bij de aanleg is veel aandacht geschonken aan de toegankelijkheid voor mensen die minder mobiel zijn. De locatie is populair bij instellingen als Gemiva en de Zuidwester. Die bezoekers roemen dat het spelen niet voorgeprogrammeerd is en dat er ook rustige plekken zijn. Op zoek naar verbeteringen deed de Bûûtenplaets het verzoek aan Kendra en moeder Marloes van der Blom de speeltuin te keuren. ‘Kendra’s dubbele beperking maakt dingen ingewikkeld,’ vertelt Marloes ‘we zijn veel tijd kwijt aan medische zorg en omdat ze naar een speciale school gaat, leven we in een soort eigen bubble. Dat er zo’n leuk speelterrein is, zeven dagen in de week open, wist ik niet. En Kendra kan hier gewoon meedoen omdat het niet alleen om klauteren draait.’ De eerste aanpassingen heeft de buutenplaets al gedaan en voor een speciaal speeltoestel is een fondsaanvraag in voorbereiding. ‘Maar samenspelen is vooral een mentaliteitskwestie,’ meent men op de Bûûtenplaets, ‘speeltuinbendes worden door nationale stichting voor het gehandicapte kind her en der ondersteund. Dat zijn groepjes kinderen en ouders, met en zonder beperking, die hun speeltuinbestuur adviseren’. De Bûûtenplaets heeft in paviljoen Sluishaven een bijzondere oprichtingsbijeenkomst gepland op woensdag 21 oktober met de voorstelling “beestachtig vrolijk”, een theatervoorstelling waarvan iedereen kan genieten én meedoen. ‘Als het weer meewerkt, gaan we daarna buiten proberen hoe het in de praktijk werkt,’ kijken Marloes en de Bûûtenplaets vooruit, ‘bij succes volgend jaar verder.’ Indien u samenspelen een warm hart toedraagt kunt u een bericht sturen naar info@buutenplaets.nl. Er wordt contact met u opgenomen.

Met de rolstoel kun je overal komen maar zand als valbrekende laag vormt een beperking waar een oplossing voor gaat komen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant