Wethouder Berend Jan Bruggeman onthulde het certificaat in de bibliotheek van Middelharnis.
Wethouder Berend Jan Bruggeman onthulde het certificaat in de bibliotheek van Middelharnis.

DigiTaalhuis Goeree-Overflakkee is gecertificeerd

Algemeen 225 keer gelezen

Middelharnis- Eén op de acht inwoners mensen heeft problemen met de Nederlandse taal, met lezen en met digitale vaardigheden. Dit is een megagroot probleem. Onze maatschappij draait nu eenmaal om en op deze vaardigheden. 

Door Henk Blanke

Niet, of onvoldoende mate beheersen ervan leidt tot een steeds groter wordende afstand tot de maatschappij en het dagelijks leven. Sociaal isolement dreigt daardoor. Maar er ontstaan ook financiële problemen, doordat bijna alles op dit gebied gedigitaliseerd is.
Met deze feiten is de bibliotheekwereld aan de slag gegaan.
Vijf jaar geleden zag het DigiTaalhuis het levenslicht. Nu is dat uitgegroeid tot een onderdeel van de bibliotheek, waar mensen met een taal- en digitale achterstand, gratis terecht kunnen, om zich deze vaardigheden eigen te maken.

DigiTaalhuis
Het DigiTaalhuis is een plek in de bibliotheek waar je onder begeleiding kunt oefenen met de Nederlandse taal. Belangrijk, want wil je deelnemen aan de samenleving, dan is de taal spreken en begrijpen de belangrijkste voorwaarde. Het DigiTaalhuis geeft hieraan invulling.

Met de opzet ervan is dus vijf jaar geleden begonnen.
Medewerkers en vrijwilligers hebben alles uit de kast gehaald om mensen van Nederlandse en niet Nederlandse afkomst te helpen om de taal machtig te worden. Geen eenvoudige opgave, want het Nederlands is heel complex.
Wat dus schuchter begonnen is, is nu uitgegroeid tot een organisatie van hoge kwaliteit. In verschillende settings en met allerlei leervormen wordt getracht het Nederlands onder de knie te krijgen. Het sociale aspect speelt daarbij ook een belangrijke rol. De deelnemers leren elkaar kennen en elkaars culturen waarderen.

Certificering
Alle cursussen die in dit kader gegeven worden, moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Om die te behalen is er door de medewerkers van de bibliotheek, in samenwerking met de deelnemende partners, vorm en inhoud aan gegeven.
DigiTaalhuis kent namelijk een brede opzet. Niet alleen de bibliotheek speelt daar een rol in. Ook stichting ZIJN, het Albeda College en de gemeente dragen op allerlei manieren bij om zoveel mogelijk kwaliteit te garanderen.
Niet zonder resultaat! Na een uitgebreid en intensief extern onderzoek kwam de beloning: de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta is gecertificeerd met een score die boven het landelijk gemiddelde ligt. Het rapport was lovend over de medewerkers: ‘Gedreven mensen, die het doel hebben anderen te helpen’.
Wethouder Berend-Jan Bruggeman mocht het certificaat, dat een centrale plaats in de bibliotheek heeft gekregen, onthullen. Zijn waarderende woorden: ‘DigiTaalhuis staat als een huis’, bevestigden nog eens de kwaliteit van de organisatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant