In de Akkerrand is het goed en veilig toeven voor bijen, allerlei nuttige insecten, akkervogels en kleine zoogdieren.
In de Akkerrand is het goed en veilig toeven voor bijen, allerlei nuttige insecten, akkervogels en kleine zoogdieren.

Akkerranden zijn goed voor de biodiversiteit

Actueel 258 keer gelezen

In de Akkerrand is het goed en veilig toeven voor bijen, allerlei nuttige insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Maar vooral ook zal de voorbijganger genieten van de kleurenpracht die tot ver in het najaar te zien is. Vooral met avondlicht vormen de randen een prachtig plaatje.

Akkerranden op Goeree-Overflakkee zijn een initiatief van de Agrarische Natuur Vereniging In Goede Aarde. Akkerranden liggen langs sloten en vormen een buffer tussen gewas en sloot. Er wordt geen bemesting of gewasbescherming toegepast en de rand mag niet worden bereden. De randen zijn minimaal 3 m breed.

Natuurlijke plaagbestrijding
In de rand kunnen insecten zich ongestoord vermeerderen en uitzwermen in de gewassen. De natuurlijke vijanden van schadelijke insecten, zoals luizen, doen daar hun werk van nature. Daardoor wordt de schade aan het gewas in de buurt van de rand beperkt. Dit noemt men natuurlijke plaagbestrijding en dat is goed voor het milieu en de boer. De veelheid aan insecten maakt de rand ook aantrekkelijk voor vogels.

Vogels
Observaties tonen aan dat er veel meer vogels in de randen zitten dan op de akker, waar ze kunnen foerageren en zich voort kunnen planten. Het zijn vooral zaad etende vogels als putters, vinken en mussen. Maar ook bedreigde soorten als bijvoorbeeld patrijs en veldleeuwerik worden steeds meer gezien. Gelukkig neemt de belangstelling voor het agrarisch natuurbeheer landelijk toe.

Vogelakkers
Dit jaar wordt het akkerrandenproject op ons eiland uitgebreid met vogelakkers. Op de voor de boer ongunstige plekken en op bredere randen wordt een speciaal zaadmengsel voor patrijzen ingezaaid . De percelen blijven minimaal 3 jaar liggen en er wordt een op de patrijsgericht maaibeleid toegepast.

Patrijzen
In de winter is er dus voedsel, beschutting en bescherming voor de vogels. Men hoopt en verwacht dat de patrijzen populatie door deze maatregelen een toename zal tonen. De aantallen vogels worden gemonitord gedurende het jaar.

Beschutting en bescherming
Ruige niet te kort gemaaide taluds en slootkanten geven ook beschutting en bescherming voor dieren. Dit project is daarom zo belangrijk.
Akkerranden zijn een initiatief van de Agrarische Natuur Vereniging " In Goede Aarde".

Geïnteresseerd in deelname aan de akkerrandenregeling 2019?
Contact : h.mijs@kpnplanet.nl                

Sinds 2006 zet Agrarische Natuurvereniging In Goede Aarde zich in om akkerbouwers te enthousiasmeren om mee te doen aan dit project.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant