Afbeelding

Door de bril van Bart Bakker

Column 106 keer gelezen

COLUMN Sparta Rotterdam is één van de meest populaire voetbalclubs van het Westland en het Rijnmond gebied. De trouwe aanhang baalt er nog steeds van dat de club uit de eredivisie is gedegradeerd. Maar er lijken betere tijden aan te komen, want de formatie van trainer Michel Vonk is in de bovenste regionen van de Jupiler League te vinden.

Toch lijken de Rotterdammers enigszins te zijn doorgeslagen. Voetbal International meldde onlangs dat alles van de spelers wetenschappelijk gaat worden vastgelegd. Onder toeziend oog van de camera’s van RTL7 zal het voetbal aan het Kasteel dan ook wetenschappelijk gaan worden benaderd. We weten straks precies hoeveel meter een aanvaller nog aflegt in de laatste vijf minuten, hoeveel ballen hij heeft gespeeld en met welk deel van zijn voeten.

Tevens krijgen we te horen waarom de bovenbenen van een speler wel en zijn onderlijf niet is ontwikkeld. “Ik heb altijd iets met cijfers gehad en heb vanaf het begin dat ik trainer werd ermee gewerkt”, vertelt Sparta-directeur Wiljam Vloet in VI.

Ortec, waar volleybalinternational Peter Blangé, directeur is zal met zijn systeem alles gaan registreren. Ik geloof dus helemaal niet in deze aanpak. Gaat Sparta beter spelen en kampioen worden door deze cijfermatige benadering? En hoeveel prijzen heeft Wiljam Vloet eigenlijk in zijn loopbaan behaald? Maar goed, het resultaat zal bepalend zijn. De real-life soap van RTL7 is wellicht wel aardig. Maar wat gebeurt als Sparta straks nog steeds in de Jupiler League speelt? Gaat de club het dan nog wel in financieel opzicht redden?

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, zou een goed motto voor 2013 voor de oeroude en traditionele Kasteelbewoners moeten zijn…

‘Door de Bril van’ is de onlinecolumn van journalist Bart Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant