Arjan Reuijl op weg in zijn tiende marathon, zichtbaar genietend van de geweldige sfeer in de stad.
Arjan Reuijl op weg in zijn tiende marathon, zichtbaar genietend van de geweldige sfeer in de stad.

Atleten AV Flakkee genieten en strijden in marathon van Rotterdam

Algemeen 435 keer gelezen

Het lopen van een marathon is voor veel hardlopers het ultieme, de mythische 42,2km als kroon op het werk. Zondag 14 april liepen 17.000 atleten de 43e editie van de marathon Rotterdam. Het zonnige weer bracht naar schatting een miljoen mensen naar de route wat voor een geweldige sfeer zorgde voor de lopers, strijdend op weg naar de Coolsingel.

Voor de start was het Lee Towers die voor de 30e en laatste keer de lopers toezong met ‘You’ll never walk alone’, hierna volgde een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan Kelvin Kiptum. De Keniaan wilde in deze marathon zijn eigen wereldrecord (2.00:35) aanvallen maar door een tragisch auto ongeval op 11 februari overleed hij op 24 jarige leeftijd. Om klokslag tien uur klonk het startschot en via de Erasmusbrug ging het richting Rotterdam-Zuid. De atleten van AV Flakkee kenden een wisselvallige voorbereiding, Ricardo Sint Nicolaas en Laurey van den Berge konden helaas niet starten door blessures. Zodoende was David Bouman de man met de beste papieren, in 2019 liep hij een snelle 2.32:29. Nadat Bouman in de openingsfase veel langzamere lopers moest passeren vond hij na ongeveer een uur een goed groepje wat zijn tempo liep. Met 1.17:02 halverwege was alles nog mogelijk, de 36-jarige atleet staat bekend als een diesel en is in goede dagen in staat om de tweede helft te versnellen. Na 27km moest Bouman echter het tempo laten zakken vanwege kramp in de hamstring en toen even later ook de achillespezen nog opspeelden ging het tijdsdoel overboord en was het enige doel uitlopen. Dat lukte in een nog altijd mooie tijd van 2.40:21. “De marathon blijft onvoorspelbaar, maar ik heb ‘m toch weer uitgelopen!”

Ook Eric Wolfert kende dit jaar geen vlekkeloze voorbereiding door wat aanhoudende pijntjes. Pas vijf dagen vooraf kreeg hij groenlicht om te starten en met 18.45 minuut na 5km startte hij onder het schema van zijn persoonlijk record (2.42:15). Even later kreeg hij toch wat last en schakelde hij over op plan B: “Tandje terug, niet forceren, en zo goed mogelijk uitlopen.” Na 12km hervond hij de souplesse en op ervaring wist de 33-jarige Sommelsdijker er alsnog een mooie tijd van 2.47:49 uit te slepen. Freek Goedhart kende een perfecte voorbereiding en was vastberaden om zijn persoonlijk record van 2.51:20 aan te scherpen. Het oogde sterk en dat bleek ook met een scherpe 1.23:32 halverwege. Na de tweede passage van de Erasmusbrug (27km) werden de benen zwaarder en kreeg de Dirkslander wat verval. In de laatste zeven kilometer verloor hij helaas net teveel om zijn PR te verbreken maar met 2.52:55 klokte hij alsnog een keurige tijd. “Ik heb alles gegeven, dan is het goed!” 

Tom Groot noteerde weer als vanouds geweldig vlakke doorkomsttijden per 5km en stevende keurig af op zijn doel om onder de drie uren te finishen. Pas na 35km zagen we de tijden lichtjes oplopen maar met 2.55:31 bleef de marge ruim. “De benen waren goed, alleen op het laatst had ik wat last van misselijkheid, het slot moest op karakter!” Niels Boot had door een verzwikte enkel en later een opspelende dijbeenspier een onzekere voorbereiding. Na een goede 1.23:10 halverwege ging het tempo eruit, even dacht hij nog aan opgeven maar na aanmoedigingen van zijn trainingsgenoten zette hij toch door en finishte in 3.01:20. Voor Arjan Reuijl was het alweer zijn tiende marathon en met een tijd van 4.09:26 finishte hij zeer voldaan. “Met 1.59 halverwege lag ik nog op schema voor onder de vier uur, dat kon ik niet doortrekken maar ik heb vooral enorm genoten van de sfeer, wat een publiek, het was echt feest!” Abijah Groen hield de eer van de vrouwen hoog en deed met een keurige 4.30:24. Dylan van Spronsen ging tot 30km zeer goed in zijn debuutmarathon, een tijd onder de vier uur was lang haalbaar maar in het Kralingse Bos werd het te zwaar en moest hij helaas opgeven. “Het was opeens gedaan, echt balen, maar ik kom volgend jaar sterker terug!”

Op de kwartmarathon 10,55km kwamen ook nog diverse lopers van AV Flakkee in actie, de uitslagen: Dirk Klapwijk 50.26, Peter van Prooijen 51.38, Stijn Vroegindeweij, Jorne Kap 57.19, Sophie van de Putte 58.31, Deborah van Druningen 1.01:47, Marieke Okker 1.07:32. Wilma van der Slik 1.10:52, Margriet Kanters 1.18:05, Johan Kanters 1.18:05, Jacqueline Breen 1.25:20, Mary-Ann Sewel 1.25:20.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant