Ortho-tandarts De Geest werkt al twintig jaar tot ieders tevredenheid in Sommlesdijk.
Ortho-tandarts De Geest werkt al twintig jaar tot ieders tevredenheid in Sommlesdijk.

Ortho-tandarts De Geest: cliënt en kwaliteit gaan boven alles

Actueel 1.330 keer gelezen

Sommelsdijk- Al bij binnenkomst in de wachtkamer wordt duidelijk dat ortho-tandarts De Geest werkt met de modernste technieken. Op de wachtkamer t.v. wordt een looping uitzending vertoond met tal van up-to-date informatie. Zo ook wordt de werking van een hypermoderne mondscanner getoond.

Door Henk Blanke

Ortho-tandarts De Geest: geboren en getogen in België, opgeleid aan de Katholieke Universiteit te Leuven was 15 jaar werkzaam in Antwerpen. Toch verzette hij precies 20 jaar geleden zijn bakens en vestigde zich in Nederland. Oorzaak: in België was te weinig werk en in Nederland zat men te springen om tandartsen. Eén telefoontje naar een antwoordlijn van de toenmalige NMT (nu: KNMT) bracht het hele vacaturebestand in Nederland in kaart. Samen met zijn vrouw werd voor Sommelsdijk gekozen. Ruimte, rust, natuur, zee en de mentaliteit van de Flakkeese bevolking lagen daaraan ten grondslag. Samen hebben ze geen moment spijt gehad van hun keuze. De praktijk aan de Binnenweg in Sommelsdijk werd overgenomen en grondig gerenoveerd. Sindsdien bestaat hij uit twee behandelkamers, een sterilisatiekamer, röntgenkamer, een balie en een wachtkamer.

Tandarts en tandarts voor orthodontie.
De Geest heeft twee beroepen: een ervan is tandheelkunde, de andere zijn orthodontische behandelingen waarin hij zich sinds meer dan 25 jaar bekwaamd heeft. Kern van de tandheelkundige behandeling is om ervoor te zorgen, dat het gebit zo lang mogelijk optimaal kan functioneren en behouden kan blijven. Daarvoor zijn regelmatige controles en preventieve mondzorg de geëigende middelen. Is er een ingrijpende behandeling nodig, dan wordt er een op de persoon gericht zorg- en behandelplan opgesteld, gerelateerd aan de mogelijkheden en de wensen van de cliënt. De praktijk is voorzien van gekoppelde software zodat er voor een behandelplan ingelogd kan worden bij de zorgverzekering om de vergoedingen te checken. Bovendien worden de zorgwensen meegenomen zodat er sprake is van op maat gemaakte behandelingen. 'De tijd is voorbij dat een arts zegt wat goed voor je is', aldus De Geest. 'Er wordt steeds gekeken welke oplossing de beste is. Binnen de setting van een solo praktijk is dit prima te doen, omdat de afstand tot de patiënt klein is.'
Dit is echter slechts één deel van de behandelmogelijkheden van de tandarts. Al direct na zijn opleiding van vijf jaar was De Geest geïnteresseerd in de orthodontie. Kinderen en volwassenen een stralend gebit bezorgen geven hem en de patiënt voldoening en zelfvertrouwen. Reden om zich verder in dit specialisme te ontwikkelen. En dat werd met verve gedaan. Zo werd als eerste in de regio overgestapt op het revolutionaire slotjesbeugel Damon systeem, waardoor in de meeste gevallen een buitenboordbeugel niet meer nodig is en de tanden en kiezen sneller op hun plek komen. Daar waar mogelijk wordt ook met uitneembare, nagenoeg onzichtbare beugels gewerkt. Er is nu een viertal technieken beschikbaar zoals Invisalign, Air Smile en sinds deze maand Clear Correct.

Digitalisering.
De nieuwste ontwikkeling is, zoals aangegeven, de mondscanner. Hierbij wordt een 3D scan gemaakt van het gebit. Niet meer happen in gips, dus: tijdwinst en goedkoper. Aan de hand daarvan wordt een clincheck gemaakt, zodat met digitale software kan worden gekeken waar de moeilijkheden zijn tijdens een mogelijke orthodontische behandeling. Slotjes worden hierbij volledig op maat gemaakt, zodat de bewegingen preciezer en sneller kunnen gebeuren. Maar met de mondscanner kan er veel meer: als een element niet meer gevuld kan worden en een kroon nodig is, wordt er met de gemaakte scan een digitaal verwerkte kroon gefreesd. Ook worden knarsplaatjes (splinten) ge-3D-print, en sinds deze maand is er een optie om een vervangende volledige prothese via de mondscanner digitaal te laten vervaardigen in slechts twee stappen. Het laboratorium heeft na vijf dagen de nieuwe prothese klaar.

Kwaliteit
De wetenschap is voortdurend in ontwikkeling. Daarom staat constante bijscholing hoog op de prioriteitenlijst van De Geest. Hij is ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNMT, het KRT, het kwaliteitsregister van de VTvO (Vereniging van tandartsen voor orthodontie), en het OK-register. Deze laatste kent een ISO-certificering. In het kader van die certificering wordt er iedere vijf jaar een patiënten enquête uitgevoerd. Afgelopen februari werd het cijfer 8,4 door hen toegekend. Reactie van De Geest: 'Daar zijn wij heel tevreden en tegelijk ook dankbaar voor. Dankbaarheid is overigens iets wat we elke dag ervaren wanneer we een patiënt hebben behandeld. Dit is het resultaat van een opgebouwde relatie waardoor de voldoening om je werk goed te doen een extra dimensie krijgt. Het is deze dankbaarheid die ons telkens motiveert om enthousiast bezig te blijven'. Waarmee gesteld kan worden, dat ortho-tandarts De Geest de kwaliteit levert, die uw gebit verdient. De toekomst begint nu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant