De naam van het nieuwe boothuis van de KNRM 'Hendrika Pieternella 'werd onthuld door mevr. Berkhoff-Cloeck en haar kleindochter.
De naam van het nieuwe boothuis van de KNRM 'Hendrika Pieternella 'werd onthuld door mevr. Berkhoff-Cloeck en haar kleindochter.

Nieuw boothuis KNRM Ouddorp feestelijk geopend

Actueel 478 keer gelezen

Ouddorp- 'Waaraan denk ja als je Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij leest?' Juist: aan stoere mannen, die de gevaren van het water trotseren, aan reddingsboten, hoge golven en storm. Wel, al deze ingrediënten waren vorige week zaterdag vertegenwoordigd, toen het nieuwe boothuis van de KNRM in Ouddorp geopend werd.

Door Henk Blanke

In haar hoedanigheid van voorzitter van de Plaatselijke Commissie sprak burgemeester Ada Grootenboer haar waardering uit voor het geweldige werk, dat de mensen van de KNRM verrichten. Water is van groot belang voor het eiland. Dat heeft zijn positieve klanten. Toerisme en waterrecreatie zijn daar voorbeelden van. De waterrecreatie brengt echter ook gevaren met zich mee. Plezierjachten en kitesurfers komen regelmatig in de problemen. Dan worden de vrijwilligers van de KNRM in stelling gebracht. Meer dan honderd keer per jaar helpen zij mensen uit hachelijke situaties. Goeree-Overflakkee kan niet zonder zijn redders, die allen hun gevaarlijke werk op vrijwillige basis verrichten. Daarom ook zijn zij genomineerd voor de nationale vrijwilligersprijs.

Nieuw boothuis
Het nieuwe boothuis heeft naast een stalling voor de reddingboot 'Griend' een bemanningsverblijf, een pakkenruimte en voldoende bergruimte. Vanwege het hoge zoutgehalte op de Grevelingen is gekozen voor een betonnen bak als fundering. Deze is onderhoudsvriendelijk. Daarop is het boothuis verder gebouwd. Door zijn zwarte uiterlijk past het volledig in de omgeving. De vrijwillige bemanning heeft zich, naast de drukke periode tijdens de zomermaanden, ook ingezet om zelf het drijvende gebouw af te timmeren en af te werken. Het is bekostigd door Stichting Helden der Zeefonds 'Dorus Rijkers'. Dit fonds steunt de KNRM al jaren genereus, waardoor de KNRM in staat werd gesteld een drijvend boothuis te laten bouwen bij ABC Arkenbouw op Urk.

Naamgeving
Bij de onthulling van de naam was een speciale rol weggelegd voor mevrouw Berkhoff-Cloeck. De naam van het boothuis is 'Hendrika Pieternella'. Deze naam prijkte eerder op een reddingboot, maar door verhuizing en omdopen is de naam op de achtergrond geraakt. Destijds is afgesproken dat 'Hendrika Pieternella' op een ander object van de KNRM weer zou worden vermeld. En dat is dit drijvende boothuis geworden. Het voormalige boothuis van KNRM Ouddorp, dat in de Grevelingen lag, is inmiddels verhuisd naar KNRM Stellendam in de Binnenhaven aan het Haringvliet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant