Valence Bickel hier tijdens het spelen van het Wilhelmus. Zij pakte op een fantastische manier haar Wereldtitel.
Valence Bickel hier tijdens het spelen van het Wilhelmus. Zij pakte op een fantastische manier haar Wereldtitel.

Karateschool Kiyozumi heeft een wereldkampioen

Actueel 598 keer gelezen

Middelharnis - De gymzaal van Edudelta was vorige week woensdag feestelijk versierd met vlaggetjes, langs de kant stonden statafels, met daarop schaaltjes met kaas, worst en er stonden dozen met taarten. Een niet alledaags tafereel tijdens de trainingsavond van Karateschool Kiyozumi. De reden was de huldiging van Valence Bickel die onlangs, naast de Europese titel, ook de Wereldtitel veroverde in het full contact Kyokushin karate.

Door Fred Götzenberger

Bijzonder is dat Valence deze sport nog maar 3 jaar beoefend. 'Ja, Valence is een ongekend talent ', vertelt een trotse André van Wezel. 'Ze kwam tijdens een trainingskamp op Papendal met haar moeder mee en die vertelde mij dat ze graag op kickboksen wilde. Ik heb haar gelukkig kunnen overtuigen om te kiezen voor het kyokushin karate.' De 20-jarige studente Sportkunde van de Hogeschool Zeeland had 12 jaar lang turnen als favoriete sport en turnde op een hoog niveau in de eerste divisie. 'Ik vind sporten heerlijk maar wilde uiteindelijk wat anders en via mijn moeder kwam ik dus in contact met full contact karate.' En als ze voor een sport kiest dan wil ze ook het maximale eruit halen. 'Als ik iets doe dan wil ik het wel op een hoog niveau doen, net zoals bij het turnen', zo geeft ze aan. En waar normaal iemand 2 keer per week traint, werd de frequentie van Valence 2 keer per dag. 'Ik ga 's ochtends vaak hardlopen en 's middag doe ik aan techniektraining of gevechtstraining.' Ze kreeg daarbij extra training van clubtrainer en tevens bondscoach André van Wezel. 'Je ziet direct dat iemand talent heeft en hoe ze dat oppakte was geweldig. Ze trainde er keihard voor. En dat doet ze nog steeds.' En die aanpak wierp direct zijn vruchten af. Ze bracht in het eerste jaar tot het Nederlands Kampioenschap maar werd dan wel in de eerste ronde uitgeschakeld, in datzelfde jaar stond ze tijdens het WK tegenover een zwarte band 3e Dan, terwijl zij nog maar net de blauwe band had. 'Mijn tegenstander stond wat te lachen, die dacht het een makkie was, nou dan had ze de verkeerde voor zich en ik won de partij', zo herinnert zij zich dit gevecht nog.
Nu is ze inmiddels 2 Europese titels verder en wachtte het WK in Kazachstan. 'De lange reis daar naar toe geeft mij een extra boost om goed te presteren. De dagen voor het toernooi brachten we ontspannen door en na de weging komt eigenlijk de spanning binnen.' Ze kwam in het toernooi uit in de klasse 18+, gewichtsklasse -60 kg. Ondanks dat ze nog maar 3 jaar in deze sport uitkomt weet ze haar tegenstanders goed in te schatten. 'Je weet in de eerste 15 seconden in een partij wat voor tegenstander je hebt. Dat voel je namelijk aan de kracht van de trappen', zo vertelt de inwoonster van De Heen enthousiast. Uiteindelijk was de finale haar einddoel en dat lukte ook. Haar Russische tegenstander was één met een zwarte band. 'Ik heb zelf de groene band en ik won uiteindelijk met een leverstoot die mij een half punt opleverde.' En wederom klonk het Wilhelmus voor Valence Bicker, dit keer in Astane, waar ze op de hoogste podiumplaats stond met naast haar bruine en zwarte banders. En Valence wil verder met haar karate carrière. 'Ik wil wat meer internationale toernooien gaan vechten, omdat in Nederland ik nu wel aan de top zit.'

Na de wekelijkse training werd Valence door haar clubgenoten in het zonnetje gezet. Ze kreeg veel cadeautjes maar het mooiste cadeau werd haar overhandigd door haar leermeester André van Wezel, die haar eerst verraste met een certificaat waarin ze de bruine band kreeg toegewezen, maar de kers op de taart was wel de overhandiging van deze bruine band met daarin, in Japanse tekens, haar naam geborduurd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant