Wethouders helpen met inpakken van goodiebhags (Heijbloemfotografie).
Wethouders helpen met inpakken van goodiebhags (Heijbloemfotografie). Elizabeth Heijblom

Vrijwilligers zijn onmisbaar op Goeree-Overflakkee

Algemeen 329 keer gelezen

Het Oranje Fonds organiseerde op 15 en 16 maart 2024, samen met duizenden sociaal-maatschappelijke organisaties in Nederland, NLdoet. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen. Ook op Goeree-Overflakkee waren er verschillende acties. Wethouders Berend Jan Bruggeman en Henk van Putten hielpen mee met het vullen van goodiebags in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Voor kleine kinderen is een bezoek aan de spoedeisende hulp van een ziekenhuis erg spannend. Vrijwilligers hebben goodiebags gevuld met kleurplaten, potloden, sleutelhangers en andere leuke items. Het verplegend personeel kan die tijdens een bezoek aan de kinderen geven ter afleiding. 

Wij zijn er voor elkaar
Op Goeree-Overflakkee zijn we er graag voor elkaar. Of het gaat om zorg, welzijn, sport of cultuur, voor organisaties, kerken, verenigingen of gewoon familie of buren: veel mensen dragen hun steentje bij in de hulp aan anderen. De gemeente stimuleert en steunt de initiatieven.
Wethouder Berend Jan Bruggeman: ‘De inzet van vrijwilligers is onmisbaar voor onze samenleving. Vrijwilligerswerk bevordert de leefbaarheid, sociale samenhang en levendigheid binnen onze gemeente. Daarom stimuleren en steunen wij sociale initiatieven van harte.‘
Wethouder Henk van Putten vult aan: ‘Door hier vandaag mee te helpen, willen we onze waardering tonen. Niet alleen voor deze actie, maar voor alle vrijwilligers die het hele jaar door aan de slag zijn in onze gemeente.’

Hulp vragen of hulp krijgen
Op Goeree-Overflakkee is Govoorelkaar het vrijwilligersplatform. Het is de plek waar hulpvragen en hulpaanbod in de gemeente elkaar ontmoeten. Angelique van der Poel speelt daarbij als matchmaker een belangrijke rol. Zij zegt daarover: ‘Op GOvoorelkaar kunnen organisaties of particulieren hun hulpvraag plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een oproep van iemand die hulp zoekt bij de reparatie van zijn computer of onderhoud van zijn tuin. Mensen die wat tijd over hebben en graag iets voor een ander willen doen, kunnen dan via ons platform reageren op een oproep. Een veilige en overzichtelijke manier om hulpvrager en hulpaanbieder met elkaar in contact te brengen.’

De patrijs is een beschermde inheemse vogel die van nature voorkomt rondom akkerland afgewisseld met ruige dijken, slootranden en houtwallen. Door veranderingen in hun leefgebied nemen de aantallen van deze vogel dramatisch snel af. Om die reden is het project ‘Samen voor de Patrijs’ opgezet, waarin verschillende groene partijen samenwerken om een betere leefomgeving voor de patrijs te creëren.

De patrijs was een algemeen voorkomende vogel, maar tegenwoordig wordt deze soort slechts nog op enkele dijken op het eiland in kleine aantallen waargenomen. Ze maken vooral gebruik van de oude zeedijken, die ook wel bekend staan als de ‘bloemdijken’ van Goeree-Overflakkee. Deze dijken vormen een netwerk van ecologische verbindingszones, en zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit op het eiland.

Een beter leefgebied
In het optimale leefgebied van de patrijs moet aan alle behoeftes van de soort kunnen worden voldaan. De ideale leefomgeving is een landschap met halfopen structuren waar voldoende nestgelegenheden en schuilplaatsen aanwezig zijn. Ook moet er voldoende voedsel beschikbaar zijn voor zowel volwassen patrijzen als kuikens en jonge patrijzen. Tot slot is het van belang dat er voldoende rust in het gebied is, zodat de patrijzen niet verstoord of verjaagd worden.

Werkzaamheden
Voor het beschermen van de rust in het kwetsbare leefgebied worden bestaande rasters vernieuwd en eerder verwijderde rasters teruggebracht. Na het broedseizoen zal het leefgebied verder verbeterd worden. Zo zullen er voedselstroken, open stukken, schuil- en nestgelegenheden worden aangebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant