Een energiebox helpt je de winter niet door.
Een energiebox helpt je de winter niet door.

Column F/J: Ter beschikking van de wetenschap

Algemeen 387 keer gelezen

Als een malle gingen we, twee jaar geleden, met zijn allen energie besparen. De reden was evident; door de Russische gasboycot gingen de stookkosten door het dak. Klimaatdrammers kregen de wind mee; niet voor het klimaat maar voor de portemonnee. In 2050 zijn we allemaal van het gas af, zo is de afspraak. 

Waarom niet nu beginnen? Warmtepompen, isolatiemateriaal en zonnepanelen; niet aan te slepen, aannemers en installateurs plaatsten je op een wachtlijst. Met een smalle beurs was er weinig te beginnen, met een hypotheek tot aan de lippen of een huurhuis restte niets anders dan bovenbuurman’s water over diens akker en bidden om een zachte winter. 

De overheid ging nood lenigen en deelde energieboxen uit, met honderd-duizenden tegelijk. Zelf heb ik er die winter ook duizend uitgedeeld, telkens met slimme bespaartips er bij. 

Nu is wetenschappelijk onderzocht wat het effect was van al die goedbedoelde tochtstrips en deurdrangers; niets, nada, niente, noppes! Nogal wiedes, op de LED-lampen na bleef ook bij mij alles in de doos. Een tochtstrippie plakken volstaat nou eenmaal niet in verouderde huizen. 

Een half jaar ben ik aan het puzzelen geweest en vervolgens een half jaar klussend doorgebracht. Het grove werk heb ik een aannemer laten doen en daarna zelf aangepakt. De helft betaalt uit spaargeld en de rest met een gunstige lening. Officieel is mijn verbouwing nu klaar verklaard; 40 duizend verder en het gas kan er af. Net zo goed als ik zelf een energiebox aanpakte en er 999 uitdeelde was het oorspronkelijke idee om samen met mijn buren op te trekken in ons verouderd straatje. 

Alles gaat altijd anders maar dat kan nog steeds. Intussen hoor ik bij de koplopers maar velen prakkizeren wat te doen; hoe het huis komende winters te verwarmen. Zonnepanelen, isolatie, warmtepomp? Ik heb het allemaal. En binnenkort een housewarming-party met de buren. Om te leren van elkaars fouten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant