Afbeelding

Foto van vroeger

Algemeen 31 keer gelezen

Ik heb nooit, zoals met vroeger zei ‘op studie gelegen’ en mijn eerste schooljaar bracht ik door de school aan Zandpad in de klas van juffrouw Hartensveld. Daarna verhuisden we naar Hellevoetsluis, maar de school bleef nog vele jaren een school...

De foto ( met dank aan Jan Both) dateert uit het jaar 1965 en laat de gevolgen zien van een grote brand in de school die op 21 juni ( het begin van de zomer) uitbrak. Gelukkig waren alle 270 leerlingen toen al een kwartiertje weg. Vanuit de burgerij werd een levende ketting gevormd om zoveel mogelijk leesboeken ,meubilair en andere schoolspulletjes uit het gebouw te redden en op het Zandpad op te slaan. Die reddingsoperatie gebeurde onder een dikke rook die de redders bijna de adem benam. Waarschijnlijk is de brand uitgebroken op de zolder van de oostelijke vleugel, waar enkele tonnen oud papier lagen opgeslagen. Daar kraaide de rode haan bovendien het hevigst en deze vleugel brandde dan ook geheel uit. De gevel werd later op de middag gestut. 

Uiteindelijk krijgen brandweerkorpsen nuit  Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan ‘t Haringvlet de brand met veel inspanning onder controle. Na inspectie blijk de schade enorm. De zolder en het dak van de school hebben zware schade en beneden zijn een zestal lokalen compleet vernield.
Op de dag van de brand komt de gemeenteraad al bij elkaar en besluit krachtdadig dat zo snel als mogelijk met het herstel van de schade en waar nodig met herbouw moet worden begonnen. Bij de schoonbrand zijn ook een aantal instrumenten van Sempre Crescendo verloren gegaan. Het korps speelde bij de feestelijkheden (Middelharnis bestond . in 1965 vijfhonderd jaar) De schoolbrand maakte dat wel moeilijker, maar omdat er geen doden of gewonden waren gevallen liet men de feestelijkheden die op 18 juni met een feestweek waren begonnen toch doorgaan
Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen, of verhalen/foto’s met ons wil delen, kan een mail sturen naar leoblok@kpnmail.nl en wij gaan aan de slag.

Uit de krant

Uit de krant