Afbeelding

Livestream Herdenking Watersnoodramp dinsdag 1 februari

Algemeen 254 keer gelezen

Ouwerkerk - Dinsdag 1 februari is het precies 69 jaar geleden dat Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. Ter nagedachtenis zal om 10 uur een herdenking plaatsvinden bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Ook dit jaar zal de herdenking op een andere wijze plaatsvinden dan gebruikelijk. Door de geldende coronamaatregelen is het niet mogelijk om elkaar te treffen in het Watersnoodmuseum. In plaats daarvan willen ze met u de slachtoffers van de ramp van 1953 herdenken vanuit huis. Dit zullen ze doen door middel van een livestream, die bekeken kan worden vanaf de website en social mediakanalen van het Watersnoodmuseum. Tevens zal Omroep Zeeland de herdenking live uitzenden.

Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Watersnoodramp zullen burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Silke van Heukelom een krans leggen bij het Watersnoodmonument van Gust Romijn, gelegen naast het museum. Aansluitend zal namens Deltacommissaris Peter Glas en Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland, de Molukse gemeenschap en het Watersnoodmuseum een krans gelegd worden. Ook wordt namens Daan Prevoo – burgemeester van het door watersnood getroffen Valkenburg aan de Geul – een krans gelegd. Ter afsluiting wordt een minuut stilte gehouden en wordt het Wilhelmus gespeeld. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke gebeurtenis.

Bloem leggen
Ze willen ook dit jaar de slachtoffers van de watersnood van 1 februari 1953 herdenken middels het (laten) leggen van een bloem. Vorig jaar vormden de witte rozen een indrukwekkende bloemenzee. Alle rozen zullen ze tijdens de herdenking neerleggen bij het Watersnoodmonument. Op deze manier kunt u, ondanks dat u er persoonlijk niet bij kunt zijn, toch stilstaan bij de herdenking.
U kunt een witte roos reserveren voor € 2,50 per bloem. Dit kunt u doen via deze link: https://watersnoodmuseum.nl/product/witte-roos/

Symposium
Na afloop van de herdenking vindt er een symposium plaats, welke u tevens kunt bijwonen via een livestream. De titel van het symposium is ‘Watersnood: van 1953 tot Limburg’. Een van de gasten is Gerard Slokkers uit Halsteren, die als achtjarige de ramp meemaakte. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Silke van Heukelom leveren ook een bijdrage.
Verder is onder andere burgemeester Daan Prevoo in deze uitzending te gast, samen met bewoners uit Limburg die hun huis zijn kwijtgeraakt door de watersnood van vorige zomer. Samen met overlevenden van de Watersnoodramp uit 1953 blikken zij terug op het moment dat ze overvallen werden door het water.

Aansluitend zal een medewerker van Reddingsbrigade Nederland terugblikken op de evacuatie in Limburg. Klimatoloog Aimee Slangen vertelt over het onthutsende klimaatrapport dat vorig jaar verscheen. Zij schreef mee aan dit rapport en concludeerde dat de zeespiegelstijging sneller gaat dan ooit. Gedurende het programma worden nieuwe video’s van het Oral History project getoond. Maikel Coomans presenteert het symposium.

Ook het symposium is te zien via een livestream, die uitgezonden wordt op de website en social mediakanalen van het Watersnoodmuseum. Deze is vanaf 11.00 uur te volgen op https://watersnoodmuseum.nl/herdenking-2022/

Meer informatie is te vinden op de website van Watersnoodmuseum Ouwerkerk. www.watersnoodmuseum.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant