Het staat er echt, Kliek leest mee; een kerncentrale op Flakkee
Het staat er echt, Kliek leest mee; een kerncentrale op Flakkee

Column Frank/Janine: afvalwarmte

Algemeen 223 keer gelezen

Economisch loopt dit eiland op twee stelten; op de kop van het eiland nutten we de toeristische potentie van strand en natuur uit. De provinciale aanwijzing als win(d)gewest leidde ons naar de ambitie van energiek eiland, met op de kont allerlei afgeleide vormen van opwekkingsindustrie.

Tijdens mijn werk op de kringloop deed ik een verontrustende ontdekking. Tussen het oud papier trof ik gespreksnotities van ‘denktank energy island’. Ik las over verontrustende plannen die leven bij een groep ondernemende eilanders:

‘In de nieuwe regeringsplannen is het taboe op kernenergie losgelaten; er komen er twee. Goeree-Overflakkee beschikt over ideale omstandigheden; het benodigde koelwater is ruim voorhanden. Het is een dunbevolkt gebied in de nabijheid van energieslurpers als Rotterdam en de Botlek; de voordelen zijn evident. Niemand wil een kerncentrale in de achtertuin maar de Oostflakkeese bevolking is al murw door windmolenparken en een biomassa-installatie. Voor draagvlakontwikkeling benadrukken we dat moderne kerncentrales veel veiliger zijn dan die van Tsjernobyl of Fukoshima. Flakkeenaren zijn altijd in voor een voordeeltje; we beloven het radioactieve afval in kleine loden tonnetjes te verpakken. Met een ingesmolten warmtewisselaar zijn die aan te sluiten op de huisverwarming. Zo kun je op afvalwarmte gratis van het gas af.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant