De laserprinter: klein apparaat, grootse prestaties.
De laserprinter: klein apparaat, grootse prestaties.

Zebraprints voor 3D en laserprinten

Algemeen 564 keer gelezen

 ‘Dat moet beter en efficiënter kunnen’. Een verzuchting van Patrick van der Snoek, mede-eigenaar van Zebraprints aan de Mercatorweg 3C in Middelharnis. Patrick was productontwikkelaar en maakte hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Alleen: het eindproduct voldeed pas aan alle gestelde eisen na het maken van het zoveelste prototype.

Door Henk Blanke

Techneut als hij is, raakte Patrick geboeid door de 3D techniek. Drie dimensionaal, waarbij de uiteindelijke vorm van een product zicht- en tastbaar wordt. Daar gaat echter wel een hele wereld aan vooraf.

3D printen
Voordat een voorwerp uiteindelijk uit de 3D printer komt is een groot aantal stappen en stadia doorlopen. Dat proces begint bij het idee. Welk product wil je maken en aan welke eisen moet dat voldoen? Als dat in kaart is gebracht, komt de computer om de hoek kijken. Met CAD tekenprogramma’s wordt het ontwerp driedimensionaal zichtbaar gemaakt. Het mooie van deze programma’s is, dat je het ontwerp ruimtelijk kunt waarnemen. Zo worden lengte, breedte en dikte visueel gemaakt. Daardoor kunnen allerlei aanpassingen gemaakt worden. Dat gebeurt net zo vaak totdat het volmaakte ontwerp in beeld is. Dat nu wordt geëxporteerd naar het bestand voor de printer. En dan begint het belangrijkste proces: de voorbereiding van het uiteindelijke fysieke printen.

Vele, vele laagjes
De meest toegepaste vorm van 3D printen binnen Zebraprints is het zogenoemde FDM (fused deposition modeling) printen. Het te maken product bestaat uit vele honderden of, afhankelijk van het ontwerp, duizenden laagjes, van tussen de 0,01 en 0,4mm. Al die laagjes zijn verschillend en moeten vooraf gedefinieerd worden. Dat gebeurt met behulp van een zgn. slicer. Afmetingen, dikte, afbeeldingen, letters, cijfers, noem maar een detail op: al deze gegevens worden d.m.v. de slicer overgebracht naar de 3D printer. Deze print dan laagje voor laagje het eindproduct.
Een van de meest gebruikte grondstoffen daarvoor is PLA, een biologisch afbreekbaar zetmeelproduct. Milieuvriendelijk dus. 

Voor de meer complexere vormen, kleinere en/of nauwkeurige onderdelen uit een breed scala van soorten plastic maken ze ook gebruik van SLA (StereoLithography Apparatus) printen. Daarbij wordt met een UV laser zeer nauwkeurig een UV uithardende pasta verhard. Dat wordt laagje voor laagje op het product aangebracht totdat het eindresultaat bereikt is. Het grootste voordeel hiervan is de zeer hoge nauwkeurigheid (25micron) en de grote diversiteit aan materialen: van het printen voor een hittebestendig onderdeel tot het printen van een kroon voor de tandtechnicus....het is allemaal mogelijk.

Toepassingen
Oneindig veel voorwerpen kunnen d.m.v. 3D printtechniek gemaakt worden. Je zou bijna kunnen stellen, dat de toepassingen onbeperkt zijn. Het gaat op dit moment echter vooral om zaken die aan specifieke eisen, zoals vorm en afmeting moeten voldoen. Daarvan zijn meestal kleine hoeveelheden nodig. Te weinig en te duur voor massaproductie. Denk daarbij aan onderdelen van auto’s, machines maar ook aan heel ingewikkelde vormen bij afwerking in bijv. cv-installaties en kunststof kozijnen.
‘Design to print ‘, zou de leuze van Zebraprint in Middelharnis kunnen zijn. Daarbij wordt een markt met ongekende mogelijkheden aangeboord.

Kijk voor meer informatie op de website: www.zebraprints.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant