Afbeelding

Lezers schrijven: Een SpuiPARK in het centrum van Middelharnis

Algemeen 639 keer gelezen

Het is heel belangrijk om het tij te keren voor de plannen van de gemeente GO in het historische Middelharnis. Het is NU of heel lang nooit om onze mening en ideeën door te geven. U kunt NU vertellen wat U belangrijk vindt! Boor uw creativiteit en visie aan om het TIJ te keren. Onze ideeën TANK krijgt vast voorrang! Waar kiest U voor: VERDRIET voor IEDEREEN (geen park) of vreugde voor 100 mensen (wel stenen). Bouw van 48 woningen en 16 appartementen = ongeveer 100 bewoners. Helpt U mee om het volbouwen van het Spuiplein in het historische centrum van Middelharnis TE STOPPEN.... dan kiest U voor vreugde voor iedereen (-100)!

Werk dan alstublieft mee aan de oproep van de gemeente Goeree-Overflakkee in de krant van 15 juni jl. om MEE te denken over het toekomstbeeld van het oude centrum van Sommelsdijk en Middelharnis. Geef uw mening op middelharnis-sommelsdijk.dtnp.nl. Dit kan tot en met 27 juni. Haast u alstublieft als u vreugde wilt voor UW visie en ideeën. Doet u niets dan ligt verdriet in het verschiet.

De denktank van inwoners (dit zal ik wederom insturen) heeft vanaf 15 juni t/m 27 juni: 12 dagen de tijd om in actie te komen! Veel succes.

Op 29 januari 2021 stuurde ik deze mail naar het College van B&W en de voltallige gemeenteraad van onze gemeente Goeree-Overflakkee.

“?Beste betrokkenen (Geacht college en zeer gewaardeerde raadsleden) verantwoordelijken voor ONS eiland nu en in de toekomst!

Met alle artikelen, oproepen, tv. programma’s over ons kwetsbare klimaat kun je als verantwoordelijken niet meer stenen blijven stapelen in het oude centrum van de kernen Middelharnis en Sommelsdijk. Toon visie en lef om het TIJ (weer een prijs maar dan van de inwoners) te keren. Ga vanaf NU duurzaam om met de mensen.

Als je de foto’s vanuit de lucht bekijkt van de kernen Middelharnis en Sommelsdijk dan zie je bijna geen enkel stukje groen meer. De oproep om de inwoners stenen uit de tuin te laten halen en groen in de tuin aan te brengen staat niet in verhouding met wat de gemeentelijke plannen zijn voor wederom bouwen in het oude centrum.

Het is nu de hoogste tijd (Echt TIJD) om zelf het goede voorbeeld te geven. Maak van het Spuiplein een groen SPUIPARK. Met een gedeelte langs de achterzijde van de Diekpanden voor de bevoorrading van de winkels.

De panden van de achterzijde van de ondernemers authentiek opknappen. (Sommigen hebben dit gedaan na een presentatie van mij bij de ondernemers in 2010 om te laten zien wat voor mogelijkheden er waren met hun panden). Dit is ook besproken met de ondernemers in 2008 die grenzen aan het Gedempt Kanaal. Daar zijn door hen ook de diverse panden geverfd.

Jullie zijn NU verantwoordelijk voor de toekomst van ons en van de kinderen.
Blijven bouwen van woningen en parkeerplaatsen, dus stenen zijn niet meer van deze tijd in een centrum. Uit onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de omzet van centrumondernemers komt van bezoekers die met de fiets of te voet komen.

Zie ook het onderzoek naar de “De hittebestendige stad”. Mei 2020. ISBN: 978-94-92644-80-0 Gemeenten hebben de opdracht om vanaf 2020 bij herinrichting van de stad / kern deze voldoende klimaatbestendig te laten zijn. Zelfs grote steden zijn drastisch bezig met vergroenen. Amsterdam, Rotterdam, Breda en heel veel kleinere gemeenten maken het centrum groen en leefbaar. Veel hoogbouw moet plaatsmaken voor groen en beleving in de centra. En wat doen we hier we blijven bouwen of er niets aan de hand is. De afvoer van het verkeer in Middelharnis is nog steeds niet aangepakt maar we gaan wel door met volbouwen.

Waar zouden we nu voor moeten gaan...... Nu het nog niet te laat is? Een SPUIPARK waar beleving en groen de plaats worden voor ontmoeting ter versterking van het oude centrum, met een groene verbinding naar de Nieuwstraat met ook daar aantrekkelijke groen. De winkeldijk krijgt een boost en mensen verblijven langer in een groen en aantrekkelijk centrum.

Parkeren kunnen we achter de havendijk. Dat is hemelsbreed niet ver. Die plannen liggen er ook al. Ook komt er straks weer een hele nieuwe wijk De Nieuwe Haven. Die paar huizen op het Spuiplein kunnen we hier dus echt missen. Alle inwoners van Middelharnis en Sommelsdijk en vele anderen zullen er blij mee zijn. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald met dit onnadenkende plan om het Spuiplein te verstenen in plaats van te vergroenen.

Geld (projectontwikkelaars van buiten die even hun ding mogen doen) mag hier niet de motivatie zijn om nergens rekening mee te houden met wat er gaande is met onze omgeving en onze wereld. Opwarming, afwatering, groenbeleving. Er is grote behoefte aan groene verbindende emotionele uitlaat”plekken”. Zoveel mensen worden extra geraakt in deze tijd ook door alle “harde” stenen, fysiek en emotioneel hebben velen het nu al zo zwaar. Dichtbij huis moeten ze kunnen ontladen in een park waar aandacht is voor de “zachte” waarden en cultuurhistorische waarden.

Uit de grond van mijn hart vraag ik u laten we hier mee aan de slag gaan. U zult er geen spijt van krijgen, maar trots zijn als dit park er komt. Samen kunnen we meer.

Heel veel wijsheid en daadkracht toegewenst.
Vriendelijke groet van Alize Mulder” wonende in Middelharnis

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant