Heleen tipt voor januari 'De bomvolle oven van Van Boven', 'Kwaad bloed' en "Coco kan het!'
Heleen tipt voor januari 'De bomvolle oven van Van Boven', 'Kwaad bloed' en "Coco kan het!'

Heleens boekentips voor januari

Algemeen 316 keer gelezen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. Voor januari heeft zij speciale aandacht voor ‘De bomvolle oven van Van Boven’ van Yvette van Boven, ‘Kwaad bloed’ door Robert Galbraith en ‘Coco kan het!’ geschreven door Loes Riphagen.

Bewerkt door Nick Ehbel

Iedere maand komen een fictie, een jeugdboek en een non-fictie aan de orde. Heleen vertelt kort de inhoud van elk boek en geeft achtergrondinformatie waar ze dat nodig vindt..

‘De bomvolle oven van Van Boven’, Yvette van Boven
Heleen start met een bundel recepten: ”Sinds een aantal jaar bedenkt Yvette voor de Volkskrant Magazine wekelijks een ovenrecept. De meest ovenheerlijke recepten verschenen in haar kookboeken Uit de oven van Van Boven, Nog meer uit Van Bovens oven en De grote oven van Van Boven.
Maar de bijna 200 recepten zijn nu gebundeld in De bomvolle oven van Van Boven. Steeds met duidelijke, faalproeve recepturen zoals we van Yvette gewend zijn én voorzien van een mooie tekening en foto. Alles gaat de oven in: groente, vlees, vis en uiteraard wordt er ook zoet gebakken.”
Heleen vat het samen met: “Kortom: dit is weer een heerlijk boek met heel veel oveninspiratie.”

‘Kwaad bloed’, Robert Galbraith
Heleen begint met te vertellen dat Robert Galbraith een pseudoniem van J.K. Rowling is.
“Voor volwassenen heeft zij een serie geschreven over Cormoran Strike. Hij is een oud-politieman die voor zichzelf is begonnen als privédetective. Een dikke pil waarin je je met liefde onderdompelt tot je met wallen onder je ogen te laat op je werk verschijnt. Het is een 1050 pagina’s tellend boek.”
Over de inhoud vertelt Heleen: “Privédetective Cormoran Strike is op bezoek bij zijn familie in Cornwall wanneer hij benaderd wordt door een vrouw die meer wil weten over de vermissing van haar moeder, Margot Bamborough. In 1974 is zij onder mysterieuze omstandigheden verdwenen. Strike heeft zich nog nooit op een cold case gestort, laat staan eentje van meer dan veertig jaar oud. Ondanks de kleine kans van slagen is hij geïntrigeerd door de vermissing en voegt hem toe aan de lange lijst van zaken waar hij samen met zijn zakenpartner, Robin Ellacott, op dit moment aan werken. Hoewel Robin niets liever doet dan hard werken, kan ze het extra werk er eigenlijk niet bij gebruiken – ze heeft genoeg aan haar hoofd bord door een scheiding, ongevraagde mannelijke aandacht en haar verwarrende gevoelens voor Strike.
Maar op het moment dat ze in het onderzoek duiken naar de vermissing van Margot, stuiten ze op een duivelse zaak met tarotkaarten, een psychopathische seriemoordenaar en onbetrouwbare getuigen. Al snel komen ze erachter dat zelfs cold cases van tientallen jaren oud dodelijk kunnen zijn.”
Heleens conclusie: “J.K. Rowling kan fantastisch schrijven. Ze schrijft heel filmend, heel pakkend en je wil echt gewoon alleen maar doorlezen!”

‘Coco kan het!', Loes Riphagen
"Van 20 tot 30 januari zijn de voorleesdagen,” vertelt Heleen. Ze vervolgt: "Dan wordt er altijd één boek uitgekozen en dat wordt dan op alle basisscholen en bibliotheken aandacht aan besteed. Dit keer is het een prentenboek en het gaat over Coco.
De grote dag is aangebroken, alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen, maar Coco durft niet. Wat nou als je valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wel lukt, kan ze samen met haar vriendjes in mooie vormen vliegen. Mmm, is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?”
Heleen besluit met: "Dit is een prachtig, humorvol boek met fantastische illustraties. Een boek vol liefde, warmte en doorzettingsvermogen. En dat het ook niet erg is als het even niet lukt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant