Kijk voor meer informatie op defysiotherapeut.com/goed-verzekerd, zorgwijzer.nl, zorgverzekeringwijzer.nl of de consumentenbond.
Kijk voor meer informatie op defysiotherapeut.com/goed-verzekerd, zorgwijzer.nl, zorgverzekeringwijzer.nl of de consumentenbond.

Kies de juiste vergoeding voor fysiotherapie!

Algemeen 188 keer gelezen

Past uw zorgverzekering nog steeds bij u? Jaarlijks veranderen er wel zaken in uw zorgbehoefte. Dat geldt ook voor de vergoedingen van de verzekeraars met betrekking tot fysiotherapie.

Ieder jaar krijgen zorgverleners contracten van zorgverzekeraars aangeboden. Dit zijn afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgverleners waarin beschreven wordt hoe de zorg is geregeld en hoeveel deze zorg mag kosten. Zo blijft de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg geoptimaliseerd en gecontroleerd. Er zijn wel 38 verschillende zorgverzekeraars, maar in feite wordt de markt gedomineerd door vier grote zorgverzekeraars. Deze vier zijn: Zilverenkruis Achmea, CZ, VGZ en Menzis. Daarnaast zijn er kleinere zorgverzekeraars zoals DSW, ONVZ, ASR, Zorg en Zekerheid, ENO, Iptiq en Eucare. Niet iedere fysiotherapeut sluit een contract af. Redenen zouden kunnen zijn dat de voorwaarden van de zorgverzekeraar niet passen bij de visie van de fysiotherapiepraktijk of dat de vergoedingen niet marktconform zijn.

De deelnemende praktijken van de FYGO (Fysiotherapie Goeree-Overflakkee) hebben met nagenoeg alle zorgverzekeraars een overeenkomst. U kunt voor de zekerheid vooraf aan de behandeling uw fysiotherapeut vragen of deze met uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Voor u als zorggebruiker is het prettig dat de financiële vergoeding direct naar de zorgverzekeraar gaat. Deze contracten brengen echter ook nadelen met zich mee.

Zo vragen zorgverzekeraars naar een verplichte patiënt tevredenheid enquête, bepalen de zorgverzekeraars het aantal behandelingen dat gegeven mag worden, moeten fysiotherapeuten verplichte vragenlijsten invullen wat veel administratieve handelingen met zich meebrengt en daarbij tijd "afsnoept" van uw werkelijke behandeling.

Vergoeding fysiotherapie komt voornamelijk vanuit de aanvullende verzekering. Voor u als patiënt is het belangrijk dat u een goede dekking heeft en dat u daar uiteraard niet te veel voor betaalt. Daarnaast is het van belang te kijken naar de soort polis: natura of restitutie. Bij een restitutiepolis kunt u zelf kiezen door welke zorgverlener u behandeld wilt worden en wordt de behandeling marktconform vergoed. Bij een naturapolis kiest de zorgverzekeraar uw zorgverlener.

Ieder jaar is er de mogelijkheid over te stappen. Dit kan tussen half november en eind december. Er zijn verschillende sites beschikbaar waar u de verzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Voor de beroepsgroep fysiotherapie zijn het met name de kleinere zorgverzekeraars die de kwaliteit van fysiotherapie weten te waarderen, door minder administratieve regels op te leggen en betere vergoedingen te geven. Een grote groep fysiotherapeuten sluit geen overeenkomst meer af vanwege de onredelijke voorstellen. Echter, de deelnemende fysiotherapiepraktijken van de FYGO hebben er begrip voor, dat u als zorggebruiker het prettiger vindt om, naast een kwalitatief goede behandeling, vergoeding direct via de zorgverzekering te laten verlopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant