Kruisdisteloesterzwammen groeien op de wortels van de kruisdistel op mineraalrijke klei- of zandgrond, vaak op dijken. Zoals op de Nieuwendijk. (Foto: Gerard Lokker)
Kruisdisteloesterzwammen groeien op de wortels van de kruisdistel op mineraalrijke klei- of zandgrond, vaak op dijken. Zoals op de Nieuwendijk. (Foto: Gerard Lokker) Gerard Lokker

Topjaar kruisdisteloesterzwam op Goereese dijken

Algemeen 302 keer gelezen

Kruisdisteloesterzwam is in Europa een zuidelijke soort die in Nederland de noordgrens van zijn areaal bereikt. De soort is vrijwel beperkt is tot het zuidwesten van ons land. Twee dijken op Goeree blijken rijke vindplaatsen. 

Door Rolf Roos

Kruisdisteloesterzwammen groeien op de wortels van de kruisdistel op mineraalrijke klei- of zandgrond, vaak op dijken. Dit soort onbemeste graslanden zijn tegenwoordig schaars.

De Nieuwendijk is een beschermde dijk op Goeree nabij Havenhoofd en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Langs de zuidzijde is de dijk langs de weg en een blauwe wandelroute goed te bekijken. De dijk is zeer bloemrijk met vele zeldzame en kalkminnende bloemen waaronder nachtsilene en beemdkroon. Het is ook een rijke vindplaats van de in de delta op dijken en in duinen algemeen voorkomende kruisdistel. De Nieuwendijk blijkt een zeer rijke groeiplaats voor de op kruisdistel groeiende kruisdisteloesterzwam (Pleurotus eryngii).

Dijk langs Preekhilpolder
Ook de vrij toegankelijke dijk langs de Preekhilpolder (in beheer bij Het Zuidhollands Landschap) is zeer rijk aan deze landelijk zeer zeldzame soort. Deze terreinen worden als natuur beheerd (geen bemesting, laat maaien en afvoeren maaisel). Op veel dijken en bermen van het Waterschap Hollandse delta zou deze natuur kunnen terugkeren als de aannemers van het Waterschap laat (na juli) zouden maaien en niet zouden klepelen maar ook afvoeren. Verschraling leidt tot meer bloemen, klepelen geeft ruigtes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant