EO-interviewster Marleen Stelling krijgt uitleg van Foke Stribos als ze samen op zijn atelier aan de Voorstraat in Dirksland zijn.
EO-interviewster Marleen Stelling krijgt uitleg van Foke Stribos als ze samen op zijn atelier aan de Voorstraat in Dirksland zijn.

Voor wie het heeft gemist: Foke Stribos op de tv 'Zie je zondag!'

Algemeen 1.102 keer gelezen

Dirksland - Kunstenaar Foke Stribos uit Dirksland was afgelopen zondag te gast in het EO televisieprogramma "Zie je zondag!". Dat programma had een drietal uitzendingen gewijd aan het kerkbezoek in Dirksland tijdens de corona crisis. Marleen Stelling interviewde Foke over zijn schilderwerken die ontstonden in die tijd. Foke vertelt over zijn zoektocht naar zingeving en het vinden van houvast in het christelijk geloof. In de slotaflevering vanuit Dirkland deelt hij zijn verhaal met zijn dochter Hannah en haar man Tonn. Reden voor de redactie van deze krant om met hem daarover een gesprek te hebben. Dat werd op een veilige manier gedaan; via beeldbellen.

Door Nick Ehbel

Waarom heb je meegedaan?
“Het was eigenlijk een in elkaar grijpen van verschillende dingen. Ik kreeg vanuit de kerk het verzoek om iets op video te zetten met een positief bericht voor de gemeenteleden, iets bemoedigends. Ik heb toen een filmpje gemaakt van ontmoetingen die in de coronatijd niet plaats vonden omdat iedereen thuis zat. Dat was in mei, het werd langzaam mooier weer. Ik zat met mijn vrouw Andrea op het bankje voor ons huis. Daar ontstonden gesprekken met voorbijgangers. Dat filmpje werd gewaardeerd qua inhoud en qua vormgeving.

Intussen was het zo dat Esther Tims, die in Dirksland woont en bij de EO werkt, het idee had iets te doen met Dirksland. Zij zat ook in de voorbereidingen van het programma Zie je zondag! Ze belde de dominee op of hij daaraan wilde meewerken. Of hij namen had van mensen die iets hadden te melden. Toen noemde de dominee de namen van Andrea en mij. Zo kwam Esther bij mij terecht. Via facebook contacten had ze mijn filmpje gezien en belde ze mij op. Zodoende ontstond er een persoonlijk contact. Over hoe ik tot mijn geloof gekomen was en wat ik ermee deed in Dirksland. Zo ontstond er een verhaal en dat is de aanleiding geweest van mijn deelname aan het programma Zie je zondag!.”

Hoe ging dat?
“Er zijn wat punten gehaald uit dat gesprek met haar en dat was het onderwerp van het interview door Marleen Stelling. Via mijn filmpje dat iets vertelde over de mensen binnen de gemeente heb ik ongeveer een minuut of vier besteed aan wat je nou doet in coronatijd. Dat heeft me op ideeën gebracht en zo ben ik gaan schetsen in het boek dat ik heb laten zien. Met commentaar erbij en langzamerhand van een leeg vlak naar een schilderij.”

Hoe is het programma tot stand gekomen? 
“Voor die opnames maken ze een plan waar ze het over gaan hebben. Maar er doen zich ook dingen voor tijdens die ontmoeting. En daar willen ze het ook over hebben. Je ziet mooie opnamen van Dirksland, zelfs van boven. Je ziet het oude centrum met de kerk, de bomen er omheen, maar ook prachtige beelden van wat er in de omgeving te zien is.”

Wat heeft jouw kunst met geloof te maken?
“Het heeft te maken met dat je van kunst houdt, van dingen tekenen, dingen maken, maar het moet ook ergens over gaan. Alleen schoonheid of alleen ellende zonder een kader waar binnen zich dat afspeelt, zonder een context, is natuurlijk erg mager. Dan krijgt het een oppervlakkige betekenis. Als je dat wat je identiteit is, dat wat je gelooft of dat wat je denkt - want denken komt voor dat wat je gelooft – en dat wat je vervolgens gaat doen elkaar raakt. En ik denk wel dat de passie voor zowel kunst als ook voor de relatie met een schepper, dat dat zich uit in dat wat ik doe.”

Hoe beeld je dat uit? Hoe kan men dat zien?
Foke toont een van zijn schilderijen en antwoordt: “Kijk maar. Zo!”

Jouw aandeel in de serie is toch voornamelijk jouw werk als kunstenaar?
“Ja, en ook de getuigenis van de inhoud van waar ik mee bezig ben. Ik laat een zekere kwetsbaarheid zien, omdat ik ook met iets ben begonnen, nl. een figuur combineren met landschap. Dat heb ik vroeger wel gedaan, begin jaren negentig. Een mens die een landschap geworden is, eigenlijk erin weg zinkt…”

Waar ben je nu mee bezig?
“Nu, mijn manier van werken met vlakken, kleuren en bewegingen, ritmiek, dynamiek met een rustpunt zoekend altijd, waarin licht en donker ook uitgespeeld worden van elkaar. Dus het is abstracter geworden. En daar ga ik op een gegeven moment een figuur in plaatsen. Hoe doe je dat? Op de manier waarop ik het nu doe, is nieuw. Sommige dingen zijn wat schematisch uitgewerkt, sommige dingen heel precies. Ergens wil ik iets met Andrea erin doen, maar van de andere kant moet het ook niet te precies zijn. Het is gewoon een zoeken hoe je dat voor elkaar krijgt.

Dit werk is niet op de televisie te zien, want het was er toen nog niet. Ik probeer die vlakwerking en die kwaststreek van de manier waarop ik het landschap doe en de manier waarop ik de figuren doe een beetje naar elkaar toe te brengen. Dan merk ik ook weer dat ik heel lang niet model getekend heb. Dan ben ik teveel aan het nadenken hoe het zit. Hoe zit iemand op de fiets? Dan ben ik aan het uitzoeken hoe een hand in elkaar zit of een houding op een fiets of mensen die in gesprek zijn. Dat komt wel in het programma, want daar was ik toen mee bezig. Maar dat is nog niet wat het wezen moet. Het is een beetje kwetsbaarheid dat je jezelf laat zien. Ik ben dus wel blij dat er in het gesprek ook nog andere werken de revue passeren."

Foke wil nog iets over de opnames zeggen. “Ze zijn zeer uitvoerig bezig geweest. Tijdens de opnames hier thuis zijn er drie verschillende cameramensen geweest en twee geluidsmannen. Ze hebben gefilmd op het atelier terwijl ik aan het schilderen was en iets vertelde. Als je alles bij elkaar optelt, zijn ze bij mij wel een dag bezig geweest. In de kerk waren ze op een gegeven moment met drie cameramensen bezig. En dan nog een regisseur, en dan nog een interviewster. Het is een positieve expressie van wat de kerk in Dirksland betekent."

‘Zie je zondag!’ is ook later te bekijken via https://www.npostart.nl/zie-je-zondag/VPWON_1309347

Een werk dat nog niet af is. Foke worstelt nog even met figuren in een abstract werk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant