De brandweer gaat de duinen in met rugzakken vol water om zo verderop in het gebied te kunnen blussen.  Foto: Sam Fish
De brandweer gaat de duinen in met rugzakken vol water om zo verderop in het gebied te kunnen blussen. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Brandweer oefent met duinbrand in Ouddorp

Algemeen 389 keer gelezen

Goeree-Overflakkee is een gebied met veel natuurgebieden en duinen. En die gebieden zijn enorm kwetsbaar als er brand uitbreekt. En dus moet er geoefend worden.

Door Sam Fish

Dat oefenen gebeurt in de duinen van Ouddorp rondom de vuurtoren. Het is natuurlijk niet zo dat ze gewoon even het gebied in de hens zetten. Dat wordt allemaal heel secuur gedaan. “We hebben op meerdere plekken strobalen neergelegd,” vertelt Jan Thuns, duinbrand-specialist. “Die balen worden in brand gezet en voor de brandweerlieden geldt dan dat hele gebied in brand staat.”

Veiligheid voorop
Dan zal je vast wel denken; brandende strobalen in de natuur. Gaat dat wel goed? Ja, dat gaat goed. “We hebben de strobalen neergelegd op plekken waar normaal gesproken geen duinbrand zou uitbreken. De brandjes tijdens de oefening zijn dus op plekken met alleen gras en zand,” vertelt Thuns. “De kans dat de brand overslaat op de bosjes er omheen is altijd aanwezig, maar dat wordt heel goed in de gaten gehouden.”
Er staan dan ook coördinatoren bij die de brandjes goed in de gaten houden. Ook gooien zij af en toe nieuw stro erop als de brand dreigt uit te gaan voordat de blusgroep arriveert.
Groot materieel
Het was overigens geen kleine oefening in de duinen. Maar liefst zeven blusgroepen deden mee om de brand te bestrijden. Zo waren de blusgroepen van Ouddorp, Goedereede, Stellendam en Melissant aanwezig. Zij werden versterkt door de ploegen van Rockanje, Zuidland en Ridderkerk. En als extra toevoeging was ook de dompelpomp van de Olympiakazerne aanwezig en de meetgroep van Nieuwe-Tonge. En ook het droneteam van de brandweer werd ingezet, zij sporen met een drone de brandhaarden op.
Een grote bedoeling dus, en dat mag ook wel als zogenaamd het hele duingebied in brand staat. Om het echt te doen lijken werd er op het pad tussen de twee gebieden een heus watergordijn aangelegd. Dat is een brandslang met kleine gaatjes erin en daaruit spuit het water tot zo’n 5 meter hoog. Daarmee moet voorkomen worden dat het vuur overslaat naar de overkant, mocht het ooit zover komen.
Blusmateriaal
Maar echt blussen met een brandweerwagen en brandslang is in duingebied niet altijd even makkelijk. De wagens kunnen het gebied niet in en de slangen halen het niet altijd. Daarom worden er ook vuurzwepen ingezet om het vuur uit te slaan. En daarnaast worden er ook rugzakken met water en een handpomp gebruikt om de vlammen te doven.
Een bijzondere beleving en een geslaagde oefening. Wel even schrikken voor de wandelaars.

Er kwamen niet alleen veel mensen op de oefening af, ook de koeien uit het natuurgebied kwamen even kijken of alles wel netjes werd geblust.  Foto: Sam Fish
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant