De verkopen van in Nederland gevestigde webwinkels waren in het eerste kwartaal van 2020 20,2 procent hoger dan een jaar eerder.
De verkopen van in Nederland gevestigde webwinkels waren in het eerste kwartaal van 2020 20,2 procent hoger dan een jaar eerder.

E 480 miljoen besteed bij Europese webwinkels

za 25 jul 2020, 12:59 Algemeen

In het eerste kwartaal van dit jaar gaven Nederlandse consumenten 480 miljoen euro uit bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 18,8 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2019, toen 404 miljoen euro besteed werd. De verkopen van Nederlandse webwinkels stegen in het eerste kwartaal van 2020 harder, namelijk met 20,2 procent. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

Het gaat bij de omzet van Europese webwinkels om online-aankopen van Nederlandse consumenten bij bedrijven in de Europese Unie die buiten Nederland zijn gevestigd. De cijfers zijn exclusief btw en berekend volgens een experimentele methode. Omdat deze methode nog in ontwikkeling is, zijn de cijfers voorlopig.

Nederlandse webwinkels
De verkopen van in Nederland gevestigde webwinkels waren in het eerste kwartaal van 2020 20,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij de Nederlandse internetverkopers kan onderscheid worden gemaakt tussen pure webwinkels en ‘multichannelers’, bedrijven die zowel via winkels als online verkopen.

De omzet van pure webwinkels in Nederland was in het eerste kwartaal van 2020 18,8 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de Nederlandse multichannelers was de online-omzet in deze periode 22,3 procent hoger.

Uit de krant