Afbeelding

Van Koningsdag naar Woningsdag: saamhorigheid op de eerste plek

Actueel 182 keer gelezen

Medio april is het aantal coronadoden in Nederland opgelopen naar bijna 3000 personen. Meer dan 1300 mensen liggen op dit moment nog op de intensive care. Het zijn echter de duizenden doden en hardoplopende cijfers in de Verenigde Staten die nu het nieuws domineren. Hoewel de echtscheidingsadvocaten ook de ruimte geclaimd hebben, door een toename van tienduizenden echtscheidingen in Nederland te voorspellen dankzij de coronaquarantaine. Steeds meer mensen leren blijkbaar hun partner kennen. Maar hoe zit het eigenlijk met Koningsdag, de nationale feestdag die voor de deur staat? Dat wordt nu dus Woningsdag.

Digitale kleedjesmarkt en een dag van nationale troost

Koningsdag wordt Woningsdag. De kleedjesmarkten die sierend zijn voor de nationale feestdag, worden nu digitaal gehouden en tegelijkertijd wordt het een dag van nationale troost. Een streep door de plannen van veel Nederlanders dus. Het is de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) die opgeroepen heeft om veilige alternatieven te vinden voor de traditionele viering en daar is gehoor aan gegeven.

Gezamenlijkheid en saamhorigheid moeten op de eerste plek komen te staan. Het is de vraag in hoeverre dit online gaat lukken, maar met de vele initiatiefnemers lijken de plannen in goede handen te zijn.

Zijn de gevolgen van de coronacrisis inmiddels al duidelijk?

Geenszins, en dat heeft vooral te maken met het onvoorspelbare verloop van de pandemie. Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland lijkt af te nemen, maar daar heeft de Nederlandse economie zelf weinig baat bij. Nederland is een land waarin export en toerisme grote sectoren zijn, dus moeten we vooral over de grens kijken om de gevolgen te zien. En dan zien we uiteenlopende maatregelen (of het uitblijven van maatregelen zoals in Zweden het geval is), met wisselende resultaten. Wat dit betekent voor de Nederlandse werkeloosheid na of tijdens de crisis, is nu dus nog niet duidelijk. 

Op dit moment is het verstandig om gewoon voorzichtig te blijven en de richtlijnen te volgen die door de overheid opgesteld zijn. Ook is het goed om plannen te maken voor het geval dit nog wél een maand of langer aanhoudt, inclusief de intelligente lockdown. Heb je nog gewoon werk, maar merk je dat de buffer terug begint te lopen, kijk dan eens naar de mogelijkheden rond een bestaande lening oversluiten. Of misschien heb je nog een zolder vol met prullaria liggen die je op de digitale kleedjesmarkt aan kunt bieden tijdens Woningsdag, om er eind april toch nog een beetje een feestje van te maken, zij het vanuit huis in plaats van de gezellige steden in Zuid-Holland waar Koningsdag altijd uitbundig gevierd werd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant