De door vrijwilligers bijeengebrachte bergen afval worden nauwkeurig in beeld gebracht om de herkomst te analyseren.
De door vrijwilligers bijeengebrachte bergen afval worden nauwkeurig in beeld gebracht om de herkomst te analyseren.

Rivierafvalonderzoek naar bron vervuiling

Algemeen 307 keer gelezen

Stellendam- Afgelopen zaterdag waren zo'n 60 vrijwilligers aanwezig in restaurant Zoet of Zout, gelegen aan het Haringvliet. Doel: training.

Door Henk Blanke

De training van deze vrijwilligers is bedoeld om mee te doen aan het burgerwetenschappelijk onderzoek om het afval in onze rivieren in kaart te brengen. Deze groep neemt de oevers langs het Haringvliet voor hun rekening. Daarmee sluiten zij aan bij een pool van 354 vrijwilligers die al sinds 2017 actief zijn langs de Maas en de Waal. Vanaf die tijd hebben zij 153000 stuks afval geregistreerd, waarvan 81 procent uit plastic bestaat.

Schone rivieren
De Nederlandse rivieroevers zijn bezaaid met plastic afval. Met het onderzoek, dat geïndiceerd wordt door IVN Natuureducatie. de Plastic Soup Foundation en de Stichting Noordzee worden gegevens over de herkomst van het rivierafval verzameld. De gegevens worden geanalyseerd en ingevoerd in een database. De onderzoeksresultaten vormen de basis van een oproep aan de overheden, bedrijven en consumenten deze afvalberg tegen te gaan en te werken aan oplossingen. Zo wordt de vervuiling aan de bron aangepakt.
Na de training krijgt iedere onderzoeker een strook van 100 meter oever van het Haringvleet toegewezen, waar de samenstelling en hoeveelheid zwerfafval nauwkeurig in beeld worden gebracht door de verschillende items te tellen en te registreren op turflijsten. Zo'n telling vindt twee keer per jaar plaats: van medio februari tot medio maart en van medio oktober tot medio november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant