Goedereede krijgt schilderachtig wijkje | GGOF.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo ggof.nl
Een impressie van hoe de woningen op het perceel van het oude gemeentehuis in Goedereede gaan worden.
Een impressie van hoe de woningen op het perceel van het oude gemeentehuis in Goedereede gaan worden. (Foto: )

Goedereede krijgt schilderachtig wijkje

  •   155 keer gelezen

Middelharnis- Op 1 januari 2013 werden de vier gemeenten op ons eiland samengevoegd tot de gemeente Goeree-Overflakkee. Eén van de gevolgen: drie gemeentehuizen verloren hun functie.

Door Henk Blanke

Leegstand is duur. Dus is er alles aan gedaan om dit te voorkomen. In Dirksland lukte dat. In Oude-Tonge (nog) niet. En in Goedereede werd voor een radicale oplossing gekozen: sloop.

Huizenbouw
Inmiddels heeft Goeree-Overflakkee 50.000 inwoners. Daardoor is de vraag naar woonruimte heel groot. Overal op het eiland, zelfs in de kleinste dorpen vindt momenteel woningbouw plaats. Dat op het, sinds bijna twee jaar braakliggende perceel van het oude gemeentehuis van Goedereede ook huizen moesten verschijnen, stond vanaf het begin als een paal boven water. Alleen: 'Hoe moest daar vorm en inhoud aan gegeven worden?' Om die vraag te beantwoorden werd een unieke oplossing uit de hoge hoed getoverd: een prijsvraag.

Prijsvraag
De gemeente zette een landelijke prijsvraag onder projectontwikkelaars en architectenbureaus voor de ontwikkeling van dit gebied. Uiteraard werden daaraan randvoorwaarden verbonden. Deze werden mede geformuleerd op basis van een onder de inwoners van Goedereede gehouden enquête. Liefst zeven partijen stuurden een ontwerp in. Bij de beoordeling van de ontwerpen werd de stadsraad intensief betrokken. Uiteindelijk kwam het plan van projectontwikkelaar De Langen & Van den Berg uit Bergambacht als winnaar uit de strijd.
Vorige week werd de anterieure overeenkomst op het gemeentehuis in Middelharnis getekend. Met de handtekeningen van wethouder Peter Feller en de winnende projectontwikkelaar Thomas van den Berg werd de grond overgedragen. De belangrijkste stap voor de ontwikkeling van dit gebied was daarmee gezet.

Klein, intiem woonbuurtje
Een aantal zaken voor de keuze van dit ontwerp gaf de doorslag. Het behoud van het groene karakter van dit gebied was er één van. Vrijwel alle bestaande bomen blijven staan, evenals de groene afscheiding naar de provinciale weg. Ook de haagafscheiding met de begraafplaats blijft intact. Naar het centrum van Goedereede is een doorgang gecreëerd. Dus er ontstaat geen geïsoleerde wijk. De vormgeving van de vier één gezinswoningen en de elf levensloopbestendige woningen past volledig in de bestaande woningstructuur met een lage kap. De acht appartementen die er gebouwd worden, krijgen de uitstraling van een schuur, die vaak op het eiland te zien is. Ook dit past dus in de context van het gebied.
Al met al is dit een ontwerp, dat past bij het karakter van het schilderachtige stadje Goedereede.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226207&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768065&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226210&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=ggof.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=324,325" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>