Veel lezen is belangrijk want 'Wie steeds minder leest, leest steeds minder goed' (foto: Jacquelien Wielaard)
Veel lezen is belangrijk want 'Wie steeds minder leest, leest steeds minder goed' (foto: Jacquelien Wielaard)

De bibliotheek op school bij OBS De Pannebakker

Actueel 287 keer gelezen

Nieuwe-Tonge – Een eigen bibliotheek, binnen de schoolmuren. Op OBS De Pannebakker is dat sinds woensdag 2 oktober een feit. De feestelijke opening van de bieb werd verricht door Wethouder Berend Jan Bruggeman in aanwezigheid van leerlingen, leerkrachten en ouders.

Door Jacquelien Wielaard

Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier, zo blijkt uit onderzoek. Ze lezen weliswaar volop korte tekstjes – berichten op hun smartphone of samenvattende stukjes in schoolboeken – maar besteden minder tijd aan 'diep lezen': het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken. Mede hierdoor gaat hun leesvaardigheid achteruit. Dat heeft gevolgen voor hun functioneren op school en in de samenleving – en uiteindelijk ook voor het functioneren van onze samenleving als geheel.

Niet goed kunnen lezen maakt dat mensen er weinig plezier aan beleven, dat de motivatie om te lezen afneemt en dat ze zo de kans mislopen om er goed in te worden. Wie steeds minder leest, leest steeds minder goed. Motivatie en leesvaardigheid kunnen al afnemen vanaf groep vijf als de basisschool het lezen te weinig stimuleert. Deze negatieve spiraal dient doorbroken te worden, zo stelde recent ook De Onderwijsraad en Raad voor Cultuur. De raden komen hiervoor met drie aanbevelingen: Voer een krachtig en samenhangend leesbeleid, zorg voor een rijk leesaanbod en breng een leescultuur tot stand (bron: adviesrapport Lees!, juni 2019).

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en OBS de Pannebakker werken vanaf heden structureel samen om het lezen te stimuleren. De Bibliotheek op school (BOS) is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering, leesplezier en mediawijsheid voor kinderen. Doel hiervan is de leerlingen te stimuleren om meer te lezen op school en thuis.
BOS is opgezet om de samenwerking van basisscholen met de lokale bibliotheek te versterken om zo te bevorderen dat op scholen toegang is tot een actuele en ruime collectie boeken, die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. Ook is er veel aandacht voor leesbevordering, onder andere door dagelijks vrij lezen in te plannen, boeken te promoten in de klas en ouders bij het lezen te betrekken.

Wethouder Bruggeman opende de bibliotheek door een stukje voor te lezen uit zijn favoriete jeugdboek 'De geheimzinnige code' van Coen Hartman. Hij benadrukte niet alleen het belang van leesvaardigheid– 'goed lezen is de weg naar kennis' – maar bovenal het plezier van lezen dat hij zelf al op jonge leeftijd had: 'Ik kon niet wachten tot ik verder kon lezen.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant