"Op diverse plaatsen in Nederland heeft men pogingen ondernomen de opgroeiende jeugd te beschermen door de straathandel te bestrijden middels gereguleerde verkoop van soft drugs en de rest actief te vervolgen."

Lezers schrijven: "Stoer"

Actueel 896 keer gelezen

"Ik schrok van de week van een bericht in het Algemeen Dagblad. Niet van de foto van een aantrekkelijke blonde mevrouw; onze burgemeester. Maar wel van het bericht dat zij aangifte gedaan had van bedreiging. Ik kon het me niet voorstellen. En volgens mij is het ook niet waar (van die bedreiging dus).

De meneer over wie het gaat, heb ik zo'n twee-en-een-half jaar geleden voor het eerst ontmoet. Sindsdien hebben onze wegen elkaar meermalen gekruist en volgen we elkaar op de sociale media. De meneer in kwestie (laten we hem Florian noemen want zo heet hij) voert een lobby voor de legalisatie van soft drugs. Zo raar is dat niet, sinds 1975 bestaat er in dit land een vervolgingsbeleid dat onderscheid maakt voor kleine hoeveelheden cannabis-producten. In veel steden is de verkoop ervan gereguleerd via coffee-shops. Onze lokale PvdA heeft zich er voorstander van verklaard. Wereldwijd is er ook wat gaande, diverse staten hebben cannabis in een of andere vorm gelegaliseerd.

De voorstanders menen dat het spul allerlei medische kwaliteiten bezit bij diverse lichamelijke kwalen zoals kanker en oogaandoeningen en zelfs bij psychische klachten. Er zijn ook wetenschappers te vinden die daar vraagtekens bij zetten (net zoals die er zijn die de klimaatverandering ontkennen). Als genotmiddel beschouwt men het risico laag, minder gevaarlijk dan alcohol en tabak. Op diverse plaatsen in Nederland heeft men pogingen ondernomen de opgroeiende jeugd te beschermen door de straathandel te bestrijden middels gereguleerde verkoop van soft drugs en de rest actief te vervolgen. In bijv. de gemeente Zwijndrecht is dit heel succesvol gebleken; er staan daar geen dealers meer op het schoolplein.

Zover de zaak, nu de persoon zoals ik hem ken. Florian is een aardige gozer, zeer gedreven idealistisch, maar niet zo slim. Hij is eerst alle politieke partijen afgegaan om zijn zaak te bepleiten en is op het eiland informatie-avonden gaan organiseren om een ander drugs-beleid te bepleiten. Hij heeft er zelfs een politieke partij voor opgericht. Vervolgens heeft hij zijn democratisch recht geclaimd om tijdens raadsvergaderingen te mogen spreken. Daarbij verklaarde hij dat hij, bij gebrek aan een coffee-shop, zelf die functie maar was gaan vervullen. Dan kan je er dus op wachten dat oom agent bij je langs komt om te kijken waar je dat van doet. Er werd een wietkwekerij opgerold en de wet is de wet, de consequenties van een overtreding van de opiumwet worden door de rechter bepaald. Er bestaat echter ook een burgemeestersbevoegdheid om drugspanden te sluiten en Ada Grootenboer heeft die gebruikt om Florian uit zijn huis te zetten. Niet ongebruikelijk maar in den lande woedt een discussie of het middel, bedoeld om zware drugs-criminaliteit te bestrijden, niet al te makkelijk wordt toegepast op thuiskwekertjes.

In de afgelopen twee-en-een half jaar hebben velen hun tanden er op stuk gebeten om Florian te helpen; een aardige gozer maar verward en duidelijk onder invloed. Op goede raad en hulp pleegt hij venijnig te reageren, op het agressieve af. Hij meent een missie te hebben waarbij hij, messiaans, de wereld moet redden. Uit zijn antecedenten leer ik een tragisch verhaal van een jongen van het eiland die op jonge leeftijd beide ouders verloor, een geschiedenis van harddrugsverslaving en gezondheidsklachten. Het gemeentelijk bestuur zette Florian dit voorjaar ook bij hen buiten de deur. Kon ik me iets bij voorstellen als, voorafgaand aan de raadsvergadering, elke twee weken dezelfde grammofoonplaat wordt afgedraaid.

Wanneer de zitting voor de rechtbank aanstaande is, blijkt ook een aanklacht wegens bedreiging te zijn toegevoegd. Tussen alle warrige praat die Florian op de sociale media bezigt, staat ook ergens 'moet je dan eerst een bom meenemen naar het gemeentehuis voordat ze naar je gaan luisteren?' Je zou er een bedreiging in kunnen lezen maar ik pik het er niet uit. Uit het rechtbankverslag blijkt ook nergens dat de officier van justitie dit feit meegenomen heeft in de eis tot strafvervolging. Ik heb het Florian nog gevraagd maar veel touw kon ik niet vastknopen aan zijn antwoord. Het gaat vooral over een lonkende toekomst waarin hij als gevierd politicus het eiland en de wereld gaat verbeteren.

De burgemeester is twee keer stoer geweest; door Florian uit zijn huis te zetten en een aanklacht tegen hem in te dienen. Ter overweging geef ik haar mee dat ze haar toebedeelde macht ook had kunnen gebruiken door iemand hulp te geven hoewel hij deze zelf weigert. Florian zal het vast niet leuk vinden als hij dit stukje leest maar hij zal het nog even iets bonter moeten maken voordat ik mijn handen van hem aftrek. Gezien de liefdeloze inhumane reacties die hem op social media ten deel vielen toen het nieuws uitkwam dat onze geliefde burgemeester zich bedreigd voelde, laat ik het er bij dat mijn naam en rugnummer bij de redactie bekend zijn."

Voor deze rubriek komen alleen brieven in aanmerking waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst, wordt de brief in de krant ondertekend met 'naam en adres bij de redactie bekend'. Plaatsing in de krant geschiedt buiten verantwoordelijkheid van de redactie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant